Metro-portal.hr

objavljeno 21.11.2010. 14:41:15
VEĆA POVEZANOST

Kosor pustila u promet čvor Donja Zdenčina na AC Rijeka-Zagreb

Predsjednica hrvatske vlade pustila je danas u promet čvor Donja Zdenčina na autocesti Rijeka - Zagreb, koji će omogućiti ulaz - izlaz vozilima za južni kraj Zagrebačke županije

Jadranka Kosor
Jadranka Kosor (Cropix)

Za čvor, koji je s naplatom cestarine, utrošeno je 65,8 milijuna kuna. Sada će prostor od oko 30 tisuća stanovnika priključiti autocestovnoj mreži Hrvatske sa ukupno 1.222 kilometra, ali i postati pristupačniji mnogima za gospodarski i posebno turistički razvoj, istaknula je premijerka Kosor. 

Modernu mrežu hrvatskih autocesta Kosor smatra i odličnom poputbinom za ulazak Hrvatske u Europsku uniju, jer je Hrvatska važna europska turistička destinacija, a 90 posto njenih turista dolazi cestama. Premijerka je najavila da će u cestovnu infrastrukturu Hrvatska narednih nekoliko godina uložiti četiri milijarde kuna. "To će biti snažan impuls hrvatskom gospodarstvu za izlazak iz gospodarske krize", istaknula je Kosor.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta kazao je da je čvor Donja Zdenčina važan za prometni i za gospodarski razvoj ovog kraja te da se gradi jedan čvor koji ima i širi značaj - onaj u Novigradu kod Bosiljeva - jer će povezivati Hrvatsku sa slovenskom cestovnom mrežom.

Gradnja autocestovne mreže u Hrvatskoj, prema Kalmetinim riječima, neće se nastaviti onim intenzitetom kao u proteklih nekoliko godina, ali neće ni stati. Slijedi, najavio je, nastavak gradnje autoceste za Ploče, na istarskom ipsilonu, bilogorsko-podravskom ipsilonu te gradnja autoceste od Zagreba preko Velike Gorice do Siska te na koridoru 5 C.

Predsjednik Uprave autoceste Rijeka-Zagreb Miro Škrgatić najavio je da će uskoro tvrtka uputiti Vladi RH i nadležnim tijelima i prijedlog za gradnju treće trake autoceste Zagreb-Karlovac budući da prosječni godišnji dnevni promet prelazi 30.000 vozila, ljeti i 50.000 vozila te postoji i po europskim standardima opravdanje za gradnju treće trake, kazao je Škrgatić.

Prema izjavi za medije ministra gospodarstva Đure Popijača Zagreb je okružen novim poslovnim zonama, gdje je realizacija projekata za investitore brža i jeftinija (Zabok, Zelina, Jastrebarsko), te očekuje da će se izgradnjom čvora Donja Zdenčina poslovne zone otvoriti i na južnom kraju Zagrebačke županije, konkretno u blizini tog čvora, gdje je spremno 2,5 milijuna četvornih metara za gradnju poslovne zone.

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Nadan Vidošević istaknuo je u izjavi za novinare da je 65 posto nacionalnog gospodarstva u domeni usluga, a tu je promet i transport kralježnica razvoja. Za novu industrijalizaciju Hrvatske bez koje, kaže Vidošević, nema za Hrvatsku ekonomskog oporavka, dobra cestovna infastruktura upravo je preduvjet. (hina/metro-portal)

21.11.2010. 14:41:15
http://metro-portal.hr/kosor-pustila-u-promet-cvor-donja-zdencina-na-ac-rijeka-zagreb/51529/