Metro-portal.hr

objavljeno 31.12.2009. 21:37:51
NOVOGODIŠNJE OBRAĆANJE NACIJI

Kosor puna optimizma: Hrvatska je uspješna priča

U protekla dva desetljeća ostvareno je mnogo toga što se ne smije zaboraviti, podsjeća predsjednica Vlade

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Željko Hajdinjak/Cropix )
Premijerka Jadranka Kosor pozvala je hrvatske građane u televizijskom obraćanju uoči Nove godine da u 2010. uđu s nadom i čvrstom voljom kako bi se Hrvatsku vratilo na put razvoja, a na tom putu najavila je niz promjena i odlučnost za konačni obračun s korupcijskom hobotnicom i sređivanje stanja u javnim poduzećima.

Zaželjevši hrvatskim građanima i građankama sretnu i radosnu 2010. godinu, premijerka je kazala kako godina koju ispraćamo "nije bila jednostavna ni laka", te da se zemlja, kao i cijeli svijet, suočila s efektima velike krize, ali i "osjetila posljedice problema koji se dugi niz godina nisu rješavali".

Pozvala je stoga sve građane da u novu 2010. uđu s nadom i čvrstom voljom kako bi se zemlju vratilo na put razvoja.

"Promjene uvijek izazivaju strah od nepoznatog. No, ova nas je kriza naučila da se najviše moramo bojati od neprovođenja odluka zbog straha i neodlučnosti", kazala je premijerka u tv-obraćanju, poručujući kako je Hrvatska "uspješna priča".

U protekla dva desetljeća ostvareno je mnogo toga što se ne smije zaboraviti, kazala je i podsjetila da Hrvatska iduće godine obilježava 20. obljetnicu prvih demokratskih izbora u Hrvatskoj, da je u tom razdoblju stvorena i obranjena država i da živimo u slobodi i demokraciji. Podsjetila je i na ovogodišnji ulazak Hrvatske u NATO savez i na deblokadu pregovora s EU.

"Hrvatska je uspješna priča. Međutim, kada smo se prije dva desetljeća izjasnili za neovisnost, tada smo jasno iskazali nadu da će hrvatska država biti ujedno i u punom smislu riječi pravna država", ističe premijerka naglašavajući kako "takvu Hrvatsku još uvijek dugujemo sebi".

"Zemlja u kojoj nitko neće biti iznad zakona, gdje će korupcija biti iskorijenjena ili svedena na minimum, gdje će državna administracija biti servis građanima i gospodarstvu. Takvu Hrvatsku još uvijek dugujemo sebi, ali i svima onima koji su je sanjali i za nju ginuli", kazala je Kosor i pozvala sve u borbu "za pravnu državu, za Hrvatsku bez privilegiranih i nedodirljivih, za vladavinu zakona i rada".

"Predložit ćemo niz promjena, okupiti sve koji znaju i mogu, ići ćemo i s novim ljudima", poručila je i naglasila odlučnost u borbi s korupcijom.

"U novu godinu ulazimo odlučni za konačni obračun s korupcijskom hobotnicom. Ona ugrožava temeljna ljudska prava. Ona ugrožava i temelje hrvatske države", kazala je Kosor.

"Još žešće ćemo nastaviti sređivati stanje u javnim poduzećima", nastavila je i najavila da će se u državnome sektoru nastaviti sa "striktnim mjerama štednje, svrsishodnog korištenja javnih sredstava, i novom etikom rada i služenja hrvatskim građanima".

"Kao vaša premijerka, u proteklih šest mjeseci dala sam sve od sebe da zajedno ostvarimo takvu viziju Hrvatske", dodala je naglašavajući presudnost potpore hrvatskih građana.

"Znam da ona nije bjanko ček, već izraz volje i spremnosti hrvatskih građanki i građana za nužno potrebne reforme u gospodarstvu i načinu funkcioniranja državnih institucija", kazala je premijerka Kosor dodavši kako takvu potporu doživljava kao obvezu koju Vlada mora ispuniti tijekom 2010. (hina/metro-portal)

31.12.2009. 21:37:51
http://metro-portal.hr/kosor-puna-optimizma-hrvatska-je-uspjesna-prica/29747/