Metro-portal.hr

objavljeno 31.05.2010. 18:15:00
RED JE UVEDEN

Kosor: Poskupljenje struje ipak će biti manje od najavljivanog

HEP je napokon počeo uredno gospodariti svojim resursima što je rezultiralo smanjenjem dugovanja i ostvarivanjem solidnih prihoda

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Boris Kovačev/CROPIX)
Hrvatska elektroprivreda (HEP) u prvih nekoliko mjeseci ove godine bilježi dobit od oko 900 milijuna kuna, a s današnjim danom dugovanja HEP-a su oko 200 milijuna kuna, izjavila je danas predsjednica Vlade i predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor.

"Danas smo dobili rezultate HEP-a, gdje HEP bilježi dobit od nekih 900 milijuna kuna za ovih prvih nekoliko mjeseci, a s današnjim danom oko 200 milijuna kuna dugovanja", izjavila je Kosor koja je, nakon što je s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem potpisala sporazum o suradnji dviju sestrinskih stranaka, odgovarala i na pitanja novinara o rješavanju problemu nelikvidnosti.

To potvrđuju i u HEP-u u kojem kažu da je razlika između prihoda i rashoda HEP-a u prva četiri mjeseca iznosila 904 milijuna kuna.

U prva četiri mjeseca ove godine prihodi HEP-a bili su blizu pet milijardi kuna, dok su rashodi bili 900 milijuna kuna manji, kažu izvori u HEP-u. U HEP-u taj dobar rezultat objašnjavaju dobrom hidrološkom situacijom i time većom proizvodnjom iz hidroelektrana, što je omogućilo i da se manje koristi skupi mazut u termoelektranama. No, dolaskom ljeta vjerojatno će biti i manje vode, pa će se više morati koristiti mazut, kažu u HEP-u.

Ističu i kako su uspjeli smanjiti svoje obveze i one trenutno iznose oko 200 milijuna kuna. HEP je u vrijeme kada je u tu tvrtku došla nova Uprava (na čelu s Leom Begovićem) imao oko 750 milijuna kuna nepodmirenih obveza, sada je došao na 200 milijuna, kažu u HEP-u i napominju kako će se uskoro riješiti pitanje dugovanja.

"HEP je počeo uredno gospodariti sa svim svojim resursima", poručuju iz HEP-a i dodaju kako su dugovanja prema HEP-u trenutno na razini od oko 1,4 milijarde kuna.

Premijerka Kosor podatke o dobrom rezultatu HEP-a u dosadašnjem tijeku ove godine ponovila je i gostujući u emisiji Hrvatskog radija "Kako vlada Vlada" te najavila da će stoga i poskupljenje struje do kojeg će doći ove godine biti manje nego se predviđalo.

"Na temelju najnovijih podataka, poskupljenje će biti manje nego se predviđalo, planiralo i tražilo", kazala je Kosor. Koliko bi "poskupljenje struje koje će se dogoditi ove godine" moglo biti nije mogla reći, napominjući da se o tome još razgovara. (hina/metro-portal)

31.05.2010. 18:15:00
http://metro-portal.hr/kosor-poskupljenje-struje-ipak-ce-biti-manje-od-najavljivanog/41407/