Metro-portal.hr

objavljeno 19.05.2010. 00:26:00
JEDNAKA MJERILA

Kosor: Političari se ne smiju miješati u rad policije, pravosuđa i odvjetništva

Premijerka je kazala kako je zatražila očitovanje HOK-a je li prekršen kodeks udruge i to u trenutku kada je Nobilo kazao da se protiv njegova branjenika vodi politički proces

Jadranka Kosor politika neovisno pravosuđe
Jadranka Kosor politika neovisno pravosuđe (Goran Mehkek/CROPIX)
Premijerka Jadranka Kosor izjavila je danas kako se nitko od političara ne smije miješati u neovisnost policije, prvosuđa i odvjetništva u njihovoj borbi protiv korupcije i kriminala te naglasila da bi u odnosu medija i politike prema svakoj istrazi koju provode nadležna državna tijela trebala postojati jednaka mjerila.

Upitana u Madridu, gdje je sudjelovala na 6. sastanku na vrhu Europske unije i Latinske Amerike i Kariba, za komentar ocjene predsjednika Ive Josipovića da je Hrvatska odvjetnička komora izrekla suspenziju odvjetniku Anti Nobilu na poticaj politike, Kosor je odgovorila kako se iz odgovora komore "vidi da to nije tako". Izrazila je pritom žaljenje što Josipović "nije tako reagirao u slučajevima napada visokih dužnosnika SDP-a u vrijeme pokretanja određenih istraga protiv njih, a kada su žestoko napadali policiju, ministra (Tomislava) Karamarka, DORH i USKOK".

"Žao mi je da nije tada našao za shodno reagirati, ali mislim da ćemo se predsjednik i ja složiti da nitko od nas ne smije ni na koji način, niti jednom izjavom i postupkom, utjecati na pravosuđe, na neovisno državno odvjetništvo, USKOK, i u konačnici sudove, da se bore protiv korupcije i općenito kriminala", naglasila je Kosor. Dodala je da u tom smislu "nema bedema koji bi bilo koga mogao od bilo koga zaštititi" i ustvrdila kako u takvim slučajevima moraju postojati "ista mjerila i pravila".

"Ono što bih ja voljela, ista mjerila kod svakog od nas. Znači, ista mjerila kod medija, ali i ista mjerila svakog dužnosnika prema svakom procesu i eventulanom osumnjičeniku. Ista mjerila, ista pravila i mislim da na tom putu ne smijemo posustati", naglasila je. Negirala je da je vršila pritisak na Hrvatsku odvjetničku komoru (HOK) koja je izrekla suspenziju Anti Nobilu zbog intervjua koji je dao jednom tjedniku.

"Mislim da ćemo se predsjednik i ja složiti da nitko od nas ne smije ni na koji način, niti jednom izjavom i postupkom, utjecati na pravosuđe, na neovisno državno odvjetništvo, USKOK, i u konačnici sudove, da se bore protiv korupcije i općenito kriminala", naglasila je Kosor.

Nobilo je odvjetnik bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca u više slučajeva, a u intervju je ustvrdio da istražna tijela nastoje suziti istragu protiv Polančeca, kako bi zaštitili članove Vlade, a Polančeca natjerali da svjedoči protiv bivšeg premijera Ive Sanadera. Polančeca se, uz ostalo, tereti i za navodnu nezakonitu prodaju HEP-ove struje šibenskom TLM-u po višestruko nižim cijenama od tržišnih.

Kosor je kazala kako je zatražila očitovanje HOK-a je li prekršen kodeks udruge i to u trenutku kada je Nobilo kazao da se protiv njegova branjenika vodi politički proces, a da istodobno "nitko još nije ni znao o čemu se radi".

"Tada sam tražila očitovanje može li se na taj način pritiskati Vladu, je to je pritisak na Vladu. Jer, ako se nešto proglašava političkim progonom i pritiskom, tako se onda svaki proces i istraga u bilo koju sumnju kaznenog djela može proglasiti političkim pritiskom", ustvrdila je.

Od HOK-a sam samo tražila, a na to imam pravo, očitovanje je li na taj način prekršen Kodeks i ništa drugo, dodala je. "Ako svatko ima pravo, pa i odvjetnici, napadati Vladu i optuživati Vladu, ministre, predsjednicu Vlade, onda i Vlada valjda može tražiti očitovanje od cehovskog udruženja bez da se to tumači kao politički pritisak", kazala je. (hina/metro-portal)

19.05.2010. 00:26:00
http://metro-portal.hr/kosor-politicari-se-ne-smiju-mijesati-u-rad-policije-pravosudja-i-odvjetnistva/40353/