Metro-portal.hr

objavljeno 22.10.2010. 15:08:01
PONOVNO OBEĆANJA

Kosor obećala nastavak proizvodnje u splitskoj Željezari

Premijerka je potvrdila dogovor koji je po tko zna koji put sklopljen s radnicima i koji obećava rješavanje problema Željezare

Jadranka Kosor s radnicima Željezare
Jadranka Kosor s radnicima Željezare (Bernard Čović/Cropix)

Premijerka Jadranka Kosor primila je danas u Banskim dvorima predstavnike radnika splitske Željezare koji su nakon razgovora izrazili zadovoljstvo što su, kako vjeruju, otklonili mogućnost stečaja i dogovorili obnovu proizvodnje u Željezari.

Zadovoljni smo jer je premijerka ozbiljno nastupila i uvjerila nas da će ministri raditi na ispunjenju našeg glavnog zahtjeva, pokretanju proizvodnje, izjavio je nakon sastanka predstavnik radnika Mladen Bekavac. Jadranka Kosor također je najavila skori dolazak i posjet Željezari, dodao je Bekavac.

Na sastanku su potvrđeni zaključci s jučerašnjih pregovora radnika s ministrima Đurom Popijačem i Božidarom Kalmetom, kada je rečeno da bi uskoro zagrebački CIOS mogao kao zakupac preuzeti Željezaru i pokrenuti proizvodnju. Direktor CIOS-a Petar Pripuz potvrdio je danas da će u utorak, 26. listopada, doći u Željezaru pregledati postrojenja, rekao je Bekavac.

U međuvremenu, očekuje se i razrješenje situacije s vlasnikom splitske Željezare, poljskim koncernom Zlomrex.

Ministar gospodarstva Đuro Popijač izjavio je novinarima da se Zlomrex mora očitovati na ponudu HFP-a da vrati dionice za jednu kunu, a Vlada će potom vidjeti što će dalje. "Ako Zlomrex ne pristane na to, idemo u slanje korporativnih jamstava i dalje u spor", najavio je Popijač.

Oko 150 radnika splitske Željezare, koji su jučer došli na prosvjed u Zagreb, nakon razgovora u Banskim dvorima prekidaju prosvjed te će se popodne vratiti svojim kućama. (hina/metro-portal)

22.10.2010. 15:08:01
http://metro-portal.hr/kosor-obecala-nastavak-proizvodnje-u-splitskoj-zeljezari/50135/