Metro-portal.hr

objavljeno 23.09.2011. 18:09:36
PROMJENA ZAKONA

Kosor: Nikom osim državi više od 49 posto Ine

Jadranka Kosor najavila je da će vlada idući tjedan predložiti izmjene Zakona o privatizaciji Ine po kojima nitko, osim hrvatske države, u Ini ne može imati više od 49 posto dionica

Fotografija vijesti

Premijerka Jadranka Kosor najavila je danas da će vlada idući tjedan predložiti izmjene Zakona o privatizaciji Ine po kojima nitko, osim hrvatske države, u Ini ne može imati više od 49 posto dionica.

"Što se tiče podizanja nove optužnice USKOK-a, mogu reći u ime vlade da ćemo pokrenuti postupak donošenja izmjena zakona o privatizaciji Ine, gdje ćemo tražiti da nitko, osim Republike Hrvatske, ne može imati više od 49 posto dionica Ine", kazala je premijerka odgovarajući u Šibeniku na upite novinara o najnovijoj optužnici protiv bivšeg premijera Ive Sanadera. Njega USKOK sumnjiči da je primio 10 milijuna eura mita kako bi mađarskom MOL-u prepustio upravljačka prava u Ini.

Premijerka ističe kako smatraju da je takva zakonska izmjena potrebna u ovom trenutku "zbog toga što postoji opravdana sumnja da je netko u tom poslu primio mito".

"To je naš odgovor. To je procedura koju smo pokrenuli već danas. Očekujem početkom sljedećeg tjedna sjednicu vlade na kojoj ćemo i donijeti takav zakon i predložiti ga Hrvatskom saboru", najavila je Kosor.

Premijerka Jadranka Kosor je na upit o današnjem iskazu čelnika HHO-a Ivana Zvonimira Čička u ŽDO-u u Zagrebu o SDP-ovu posebnu računu u banci u Grazu, kazala da ne zna što je on točno izjavio, ali da je Čičkova inicijativa na tragu temeljnog načela u borbi protiv korupcije. Po onome što je pročitala u medijima premijerka zaključuje kako je Čičkova inicijativa na tragu temeljnog načela u borbi protiv korupcije, da mora ići u svim smjerovima te da treba biti usmjerena prema svakoj političkoj stranci u Hrvatskoj, ustvrdila je Kosor.

Borba protiv korupcije mora se temeljiti na nultoj toleranciji te na činjenici da nitko, bez obzira na ime i prezime te stranačku pripadnost, ne može biti zaštićen od te borbe, a svaki građanin koji ima neke podatke pozvan je svjedočiti u neovisnim pravosudnim tijelima, USKOK-u i državnom odvjetništvu.

Kosor drži da se polako, ali sigurno stvari kreću u tom smjeru, bez obzira na to što Ranko Ostojić, Linić i ostali prijete prstom i govore Hrvatskoj da će dobro paziti što rade DORH, USKOK i sudovi te koga se progoni, a koga ne u borbi protiv korupcije.

"Mislim da svi građani dobro razumiju i traže da se borba protiv korupcije zaustavi na njihovim vratima. Svatko tko je lopov mora završiti u zatvoru, a svatko tko je nevin mora uživati plodove svoga rada", kazala je Kosor.

Na upit hoće li svjedočiti o crnim fondovima u HDZ-u, rekla kako nije dovoljno informirana o slučaju te da su za to mjerodavna pravosudna tijela.

Na novinarski upit optužuje li HDZ predsjednika SDP-a Zorana Milanovića za nasilništvo, Kosor je kazala kako to nije pitanje za nju te podsjetila da je jučer bio dan borbe protiv nasilja nad ženama i da je tom prigodom vrlo jasno rekla da nitko tko je nasilnik ne bi trebao biti ništa važno ni značajno.

To se odnosi na sve obiteljske nasilnike, kazala je Kosor podsjećajući kako je rekla i da je vrijeme od sastavljanja izbornih lista i da svaka stranka mora voditi računa o tome da na svoje liste ne stavi dokazane obiteljske nasilnike.

23.09.2011. 18:09:36
http://metro-portal.hr/kosor-nikom-osim-drzavi-vise-od-49-posto-ine/63574/