Metro-portal.hr

objavljeno 10.12.2009. 15:25:02
NE BI SE MEŠALA

Kosor ne želi komentirati optužbe između Mesića i Sanadera

Kosor kaže da nije s Mesićem razgovarala o prodaji Ine, a napomenula je da je objavila sve vezano uz ugovore s MOL-om

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Dragan Matić/Cropix)

Premijerka Jadranka Kosor nije danas htjela komentirati međusobne optužbe predsjednika Stjepana Mesića i bivšeg premijera te počasnog predsjednika HDZ-a Ive Sanadera, poručivši da se "ne bi mešala u to".

Jutrošnju izjavu Sanadera, koji je Mesiću poručio da "ne zaziva USKOK jer bi USKOK mogao uskočiti njemu i njegovim prijateljima" Kosor, kaže, nije čula, no poručila je kako nema potrebu to komentirati.

"Zašto bih ja komentirala tko je kome što rekao? Kako bi rekao potpredsjednik Jarnjak, na čijem sam danas području, ne bi se mešala u to", poručila je premijerka nakon komemoracije pred rodnom kućom prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana u Velikom Trgovišću.

Kazala je da s Mesićem nije razgovarala o prodaji Ine, no podsjetila je da je na njegov i zahtjev javnosti objavila sve što je mogla vezano za ugovore s MOL-om.

Kosor očekuje da će s Mesićem o tome vjerojatno razgovarati na nekom od redovitih sastanaka, a istaknula je da je "već jasno rekla što je učinjeno u u vrijeme bivše koalicijske i prethodne HDZ-ove vlade".

Novinari su premijerku zamolili i da komentira izjave generala Rahima Ademija, koji je jučer dao naslutiti da je poznato tko je uništio topničke dnevnike koje traži haaško tužiteljstvo.

"Ako zna, neka kaže", poručila mu je premijerka naglasivši da je, po Ustavu i zakonu, svatko dužan obavijestiti institucije o takvim saznanjima.

"Svaki građanin RH ima jasne ustavne i zakonske obveze obavijestiti institucije o onom što zna pogotovu kad se, kao u ovom slučaju, radi o mogućnosti, ako prije svega sebi a onda i tužiteljstvu ne damo odgovor kakva je sudbina tih dokumenata, da potpuno zastanemo na putu prema EU", Jadranka Kosor

Ponovila je da su ti dokumenti u vlasništvu države, a na pitanje je li policija u jučerašnjoj pretrazi stanova pronašla tražene dokumente, odgovorila je "nisam ravnateljica policije ni ministar unutarnjih poslova niti stojim na čelu DORH-a".

"Institucije rade svoj posao i to je apsolutno na tragu onoga što je temeljno opredjeljenje vlade, a to je da saznamo konačnu istinu o tim dokumentima, dakle jesu li postojali, ako jesu gdje su i to je to", naglasila je premijerka.

Novinare je zanimalo i kako će se vlada postaviti u saborskoj raspravi o ministru Božidaru Kalmeti, koja se očekuje sutra.

Kazala je kako je puno razgovarala s ministrom te da su dogovorili da će sutra otići u Sabor i odgovoriti na sva pitanja oporbenih zastupnika koji zahtjevaju njegovu smjenu.

"On, dakle, ima priliku razgovarati i odgovoriti na sva pitanja, bez obzira koliko rasprava bude trajala, ako treba i pet dana", rekla je Kosor te dodala da će se s ministrom osobno dogovarati o daljnjim koracima.

Zamoljena da komentira optužbe za obiteljsko nasilje protiv nezavisnog predsjedničkog kandidata Dragana Primorca, kazala je kako ne zna o čemu je riječ, ali i naglasila da je njezin stav poznat te da "obiteljski nasilnici, ljudi koji doma tuku svoje žene, koji maltretiraju svoju djecu i ugrožavaju njihovo zdravlje i budućnost, ne mogu biti ništa u Hrvatskoj".

"Oni ne mogu biti apsolutno ništa, ništa i ništa. Dapače, moraju biti obilježeni, bez obzira radi li se o pekaru, mesaru ili političaru. Kriteriji moraju biti isti za sve", naglasila je Kosor. (hina/metro-portal)

10.12.2009. 15:25:02
http://metro-portal.hr/kosor-ne-zeli-komentirati-optuzbe-izmedju-mesica-i-sanadera/28293/