Metro-portal.hr

objavljeno 02.03.2011. 13:16:17
MILANOVIĆ

Kosor mora objasniti optužbe da oporba stoji iza nasilnih prosvjeda

Saborska oporba zatražila je od premijerke da što prije u Saboru objasni izjavu glasnogovornika da iza organizacije nasilja na prošlotjednim prosvjedima stoji dio oporbe

Fotografija vijesti

Zoran Milanović (SDP) je nakon stanke u radu, koju je zatražilo više saborskih klubova, neistinitom nazvao izjavu glasnogovornika vlade Mladena Pavića nakon subotnjih prosvjeda u Zagrebu kako ima saznanja da su i neke oporbene stranke sudjelovale u organiziranju i financiranju nasilja, prenosi Hina. "On je u ime vlade i njene predsjednice optužio oporbene stranke za ozbiljno kazneno djelo, a policija je to izričito demantirala i nakon provedene kriminalističke obrade zaključila da to nije istina", kazao je Milanović i upozorio kako se premijerka Kosor ni četiri dana kasnije nije ogradila od te Pavićeve izjave.

"Predsjednica vlade bježi od odgovornosti, bježi od jasnog odgovora na potpuno legitimno pitanje, tko je odgovoran za financiranje nasilja i što je njen glasnogovornik mislio", kazao je Milanović. Takvo ponašanje premijerke je neodgovorno, dodao je i pozvao Kosor da dođe u Sabor i objasni kakva to saznanja ima o oporbenoj umiješanosti te da objavi datum parlamentarnih izbora. "Pozivamo, jer mislimo da je to u interesu Hrvatske, na izbore, ne prijevremene, nego na izbore. Ne potičemo niti imamo bilo kakve veze s nasiljem", kazao je Milanović.

Upozorio je pritom kako bi izbori, ako se pregovori o ulasku u EU završe do lipnja, zbog potpisivanja pristupnog sporazuma, a potom potrebe raspisivanja referenduma, ne bi mogli održati prije veljače iduće godine. "Molim predsjednicu vlade da to ima na umu kada govori da će izbori biti krajem godine", kazao je Milanović.

Damir Kajin (IDS) je tvrdnju da oporba stoji iza organizacije nasilja na prosvjedima nazvao glupošću i pozvao na objavljivanje datuma parlamentarnih izbora. Parlamentarni izbori bit će "prosvjed svih prosvjeda", ustvrdio je te prozvao vladu da u trenucima "dok zemlja krvari na Krvavom mostu govori o relaksaciji".

Andrija Hebrang (HDZ) kazao je kako je policija rekla da "još nema dokaze da je oporba organizirala nasilje", ali, naglasio je, nije rekla da neće tražiti dalje. Pustimo ih da rade svoj posao i ne politizirajmo, a kada završe posao onda se, ako se pokaže da to nije točno, glasnogovornik može ispričati, rekao je Hebrang.

Kazao je kako premijerka Kosor trenutačno ne može doći u Sabor spriječena vrlo važnim poslovima vezanima uz završetak pregovora te dodao kako će ju obavijestiti o zahtjevu oporbe da dođe u Sabor. Dodao je, u pogledu datuma parlamentarnih izbora, kako će se oni održati odmah nakon završetka pregovora o ulasku u EU, te podsjetio na izjavu izvjestitelja Europskog parlamenta za Hrvatsku Hannesa Swobode, koji je u utorak u Bruxellesu izjavio da Hrvatska treba najprije završiti pristupne pregovore s EU-om i tek onda odrediti datum parlamentarnih izbora.


02.03.2011. 13:16:17
http://metro-portal.hr/kosor-mora-objasniti-optuzbe-da-oporba-stoji-iza-prosvjeda/56012/