Metro-portal.hr

objavljeno 02.01.2011. 13:33:00
FISKALNA ODGOVORNOST

Kosor javno zaprijetila ministrima koji će previše trošiti

Premijerka traži fiskalnu odgovornost na svim razinama, a oni koji se toga neće držati mogu očekivati sankcije

Jadranka Kosor
Jadranka Kosor (Goran Mehkek / CROPIX)

Predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor izjavila je kako Zakon o fiskalnoj odgovornosti koji je 1. siječnja stupio na snagu, donosi velike novosti, kako očekuje više odgovornosti kao i osobne odgovornosti na svim razinama, te naglasila da će na provedbi Zakona osobno inzistirati.

Tijekom posjeta Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje (DUZS) premijerka Kosor je na novinarska pitanja o provedbi novog Zakona o fiskalnoj odgovornosti te hoće li biti stroga prema onima koji troše više od dopuštenog naglasila da "apsolutno hoće". "Da, apsolutno", odgovorila je dodavši kako očekuje sasvim sigurno više odgovornosti.

"Samo ime Zakona (o fiskalnoj odgovornosti) jest odgovornost i to na svim razinama i to mi se čini važnim", istaknula je premijerka Kosor te dodala: "Osobito o tome kako se troši proračunski novac, dakle novac koji ne pripada nikome od nas, nego je to novac poreznih obveznika, znači svih građanki i građana Republike Hrvatske. Svaka kuna i lipa tog novca je velika kao planina i treba četiri puta promisliti prije nego što se utroši."

Podsjetila je kako Zakon predviđa i iznimke kada se određeni troškovi ne mogu predvidjeti, u slučaju velikih nepogoda ili katastrofa. Ove godine smo morali izdvojiti više sredstava za npr. rodiljne naknade i to je dobar trend, jer se više djece rađa, pa ćemo se u takvim slučajevima dogovarati o većim sredstvima. Međutim, za sve ostalo postoji zakon koji kaže da u slučaju kada se "probije" taj limit, kada se govori o Vladi i ministrima, oni moraju dati mandat na raspolaganje, rekla je premijerka. Dodala je da se Zakon mora dosljedno provoditi te da će na njemu dosljedno inzistirati.(hina/metro-portal)

02.01.2011. 13:33:00
http://metro-portal.hr/kosor-javno-zaprijetila-ministrima-koji-ce-previse-trositi/53521/