Metro-portal.hr

objavljeno 18.06.2011. 17:14:00
ZAR JE BITNO?

Kosor: Ja ću potpisati pristupni ugovor s EU

Predsjednik Republike Ivo Josipović ocijenio je kako je u kontekstu zatvaranja poglavlja i završetka pregovora Hrvatske s EU nevažno tko će na kraju potpisati pristupni ugovor

Jadranka Kosor i Ivo Josipović
Jadranka Kosor i Ivo Josipović (Bernard Čović/CROPIX)

Bez obzira kada će se potpisivati pristupni ugovor s EU, potpisat ću ga ja, istaknula je danas predsjednica HDZ-a i hrvatske Vlade Jadranka Kosor na proširenoj sjednici Središnjeg odbora HDZ-a na zagrebačkom Velesajmu, prenosi Hina.

"Završavamo pregovore u ovom prelijepom lipnju. Hrvatska postaje 28 članica Europske unije, a hrvatski jezik postaje službeni jezik EU", istaknula je Kosor. Zahvalila je svima koji su u Hrvatskom saboru 'digli ruke' za arbitražni sporazum sa Slovenijom "u vrijeme kad su oni koji danas pod svaku cijenu žele preuzeti vodstvo Hrvatske bili protiv, pa su bili suzdržano protiv, pa su bili suzdržano da i sl.", kazala je.

"Mi smo od prvog trenutka rekli DA; idemo to potpisati. To je bio taj ključni trenutak - deblokada pregovora i nastavak svom snagom dalje", naglasila je Kosor dodavši kako im mnogi nisu davali potporu - iako je to bio posao za Hrvatsku, a ne HDZ. Podsjećajući na nebrojene pokušaje rušenja sadašnje Vlade RH, navela je kako je rušenje Vlade i zaustavljanje pregovora s EU bila neprekidna intencija.

"Da je prošle godine ili početkom ove godine srušena Vlada, ne bismo završili pregovore i u roku koji je sada izvjestan, postali članicom EU", istaknula je.

Predsjednica HDZ-a članstvu je obećala pobjedu na predstojećim parlamentarnim izborima, ocijenivši kako bez stabilnog i jakog HDZ-a nema stabilne Hrvatske, što je popraćeno dugotrajnim pljeskom.

"Završavamo pregovore u ovom prelijepom lipnju. Hrvatska postaje 28 članica Europske unije, a hrvatski jezik postaje službeni jezik EU", istaknula je Jadranka Kosor.

Podsjećajući na 22. obljetnicu osnivanja HDZ-a i ulogu prvoga hrvatskog predsjednika i predsjednika HDZ-a dr. Franje Tuđmana, premijerka Kosor je kazala da su sve pobjede koje je izvojevala Republika Hrvatska bile pobjede kojima je na čelu bio HDZ (uspostava neovisne Hrvatske, pobjeda u Domovinskom ratu te ulazak u NATO i EU).

Predsjednica HDZ-a rekla je također da u 22. godini rada HDZ, širom otvarajući vrata mladima, otvara 'novu knjigu' stranke. Dodala je kako u tome ima punu potporu vodstva stranke, a prva prilika za to će biti kada se budu sastavljale liste za parlamentarne izbore.

Predsjednica HDZ-a osvrnula se i na one koji su, kako je rekla, živjeli i radili u neskladu s izvornim programom HDZ-a i s hrvatskim zakonima. "Mi svi duboko žalimo zbog svega toga", rekla je Kosor napomenuvši kako mnogi članovi stranke žive teško, bez posla iako su stranci dali sve, a zauzvrat ništa nisu tražili. Istaknuvši kako je HDZ stranka časnih, čestitih i poštenih ljudi, Kosor je rekla da se moraju svim snagama potruditi poljuljano povjerenje "zbog onih koji nisu živjeli u skladu s ljudskim i božjim zakonima".

Podsjetivši na teške reforme koje je Vlada morala poduzeti u posljednje dvije godine, predsjednica HDZ-a Kosor rekla je da su "bili apsolutno sami u svim teškim trenutcima". Zahvalila je i koalicijskim partnerima s kojima su proveli mnoge teške odluke.

"Oni koji danas traže reforme, nisu u njih dali ni jedan svoj mali prst", kazala je Kosor, podsjetivši na mukotrpan posao oko restrukturiranja brodogradilišta.

Osvrćući se na stanje u gospodarstvu naglasila je da je ovo godina kada Hrvatska izlazi iz krize, jer najnoviji podatci pokazuju rast izvoza, rast industrijske proizvodnje, pad nezaposlenosti, rast turizma i sl. Predsjednica HDZ-a i premijerka Kosor istaknula je također važnost dalje borbe protiv korupcije i kriminala.

"Ona mora i dalje biti snažna, odlučna i mora ići prema svima", kazala je dodavši da je HDZ "najšire što se moglo" otvorio vrata borbi protiv korupcije. "Ali sada očekujemo da široko svoja vrata otvore i sve druge političke stranke. Svi oni koji su vladu u toj borbi nazivali brodom luđaka, ludim muhama, špijunčinama i sl.", naglasila je.

Na proširenoj sjednici Središnjeg odbora HDZ-a nazočilo je više od 700 članova stranke.

Josipović: Nevažno je tko će potpisati završetak pregovora

Predsjednik Republike Ivo Josipović ocijenio je danas kako je u kontekstu zatvaranja poglavlja i završetka pregovora Hrvatske s Europskom unijom nevažno tko će na kraju potpisati pristupni ugovor, kometirajući današnju izjavu premijerke Jadranke Kosor da će taj ugovor potpisati ona.

Već sam rekao kako bih volio da predsjednica Vlade RH što prije potpiše taj pristupni ugovor, kazao je Josipović novinarima u Uredu predsjednika, zamoljen za komentar te premijerkine izjave s današnjega HDZ-ova skupa. Odgovarajući na novinarska pitanja u sklopu tradicionalne "kave s građanima", rekao je kako smatra da potpisivanje ugovora s EU nije moguće zloupotrijebiti u predizborne svrhe, te ponovio svoje stajalište kako parlamentarne izbore treba jasno odvojiti od referenduma o pristupanju EU.

"Moj je jedini interes da se jasno odvoji izborni proces od referenduma", rekao je predsjednik Josipović i istaknuo kako bi, po njegovu mišljenju, referendum trebao biti iza parlamentarnih izbora. Tko će ugovor potpisati nije važno, najvažnije je da je posao pregovora završen zatvaranjem poglavlja, dodao je.

Upitan smatra li da su sveučilišta izložena političkom pritisku - kako to navodi rektor zagrebačkog Sveučilišta Aleksa Bjeliš u pismu koje mu je danas uputio i u kojemu ga moli za hitan sastanak zbog političkoga i medijskog pritiska na sveučilište - predsjednik Josipović je kako rektorovo pismo još nije dobio, no da treba jasno razdvojiti eventualne nezakonitosti u radu sveučilišta od javne rasprave o zakonskim prijedlozima vezanima uz visoka učilišta.

"Eventualne nezakonitosti ne smiju se generalizirati i time stigmatizirati cijelu sveučilišnu zajednicu. One se moraju ispraviti i vidjeti tko je za njih odgovoran, kao i u svim drugim slučajevima", rekao je predsjednik. Ističe, međutim, kako se ta pitanja ne smije povezivati s oponiranjem sveučilišta novim zakonskim prijedlozima.

"Legitimno je pravo sveučilišta da sudjeluje u raspravi o novim sveučilišnim zakonima i da izlaze sa svojim prijedlozima, pa i da oponiraju onome što se predlaže iz Ministarstva. Uostalom, takva je demokratska procedura, Sabor će na kraju donijeti odluku. Isto tako, demokratska načela govore o pravu i mogućnosti zainteresiranih grupacija građana da sudjelujuju u tom postupku. Ne bi bilo dobro da se ikakav pritisak radi na sveučilište ili bilo koga drugoga kako bi odustali od svog prava sudjelovanja u javnoj raspravi", rekao je predsjednik.

Vezano u 10. Zagreb pride, koja se održava danas poslijepodne, istaknuo je kako očekuje da Zagreb pokaže demokratsko, tolerantno lice Hrvatske. Očekujem da se ono što se dogodilo u Splitu više nikada neće ponoviti, pa naravno ni danas u Zagrebu, rekao je Josipović, odgovarajući na upit o njegovim očekivanjima vezanim za 10. Zagreb Pride. Ponovio je da, u skladu s europskim načelima, svatko ima pravo mirno izražavati svoja stajališta, pa tako i pripadnici gay populacije, dodavši kako je uputio posebno pismo podrške koje će biti pročitano na današnjem skupu.

18.06.2011. 17:14:00
http://metro-portal.hr/kosor-ja-cu-potpisati-pristupni-ugovor-s-eu/60303/