Metro-portal.hr

objavljeno 06.06.2010. 22:17:25
NE ZNA NI SAMA

Kosor: Ima prostora za modifikacije u izmjenama ZOR-a

Premijerka ponovno zove sindikate na dogovor, ali povlačenje izmjena Zakona o radu ipak ne dolazi u obzir

Jadranka Kosor ZOR izmjene
Jadranka Kosor ZOR izmjene (Damjan Tadić/Cropix)

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor izjavila je kako Vlada ne namjerava povući iz saborske procedure izmjene Zakona o radu (ZOR), ali i da se ZOR neće mijenjati dok se ne razgovara sa sindikatima, ako oni to prihvaćaju, te kako smatra da ima prostora za "modifikaciju" predloženih zakonskih izmjena.

Premijerka Kosor, gostujući u Dnevniku Nove TV, ponovila je već upućeni poziv sindikatima na sastanak u Vladi u utorak, 8. lipnja, te istaknula kako jamči da se "zakon neće raspraviti u Saboru dok se taj razgovor ne dogodi". Međutim, dodala je, ako sindikati budu apsolutno odbijali dogovor, onda će se zakonske izmjene i bez njih u Saboru raspraviti i izglasati.

Povlačenje izmjena ZOR-a iz saborske procedure, kako su predlagali neki sindikati, rekla je, ne dolazi u obzir, ali je ostavila mogućnost za "neke modifikacije". "Ja sam otvorena za to, ali suština onoga što se izmjenama zakona predlaže, mora ostati", istaknula je Kosor.

Dodala je da su predložene izmjene ZOR-a na tragu Vladine politike u ovoj godini u kojoj prioritet ima očuvanje radnih mjesta. U toj politici, dodala je, ima mjesta i za kolektivne ugovore, ali one koji su realni i usklađeni s vremenom u kojemu živimo i u kojemu nažalost i dalje bilježimo pad BDP-a.

"Bilo bi bolje da smo se dogovorili oko toga da se odustane ove godine od regresa, božićnice i dara za djecu te da se te uštede usmjere na nezaposlene i radna mjesta, nego da razgovaramo o plaćama", rekla je premijerka. Kaže kako dio ljudi nije svjestan činjenice da odugovlačenjem možemo doći u situaciju da razgovaramo imamo li za plaće.

Premijerkin poziv na sindikalni razgovor predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević ocijenio je "pozitivnom reakcijom od strane Vlade, koju su dugo tražili". "Bez obzira na to što je u pet do 12, odazvat ćemo se sastanku, uvjereni da snagom argumenata možemo izmijeniti štetan i loš prijedlog koji je upućen od strane Vlade", rekao je predsjednik HUS-a.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever ističe da premijerka mora najprije povući iz procedure izmjene Zakona koje je uputila u Sabor. "Ako sutra dođe vrlo jasan i prihvatljiv poziv za razgovor, dakle stvori se nulta pozicija - da se povuče Zakon iz Sabora, u tom slučaju, mi ćemo se odazvati, kako smo i rekli", kazao je Sever. (hina/metro-portal)

06.06.2010. 22:17:25
http://metro-portal.hr/kosor-ima-prostora-za-modifikacije-u-izmjenama-zor-a/41923/