Metro-portal.hr

objavljeno 02.06.2010. 12:27:37
SLOGA U KRIZI

Kosor i Josipović: Pomoći ćemo u sanaciji štete nakon poplava

Premijerka i predsjednik obišli su poplavljena područja i obećali brzu i efikasnu pomoć nakon poplave u Slavoniji

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Dragan Matić/CROPIX)

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović i premijerka Jadranka Kosor obišli su danas poplavljena područja Brodsko-posavske županije te naglasili kako će učiniti sve da se nastala šteta što brže i efikasnije sanira.

"Na svima nama je da pokažemo solidarnost i da ljudi koji su pretrpjeli štetu dobiju pomoć što prije i da se štete saniraju", izjavio je predsjednik Josipović za HTV nakon što je obišao mjesto Slobodnica.

Izrazio je uvjerenje da će Vlada, putem sustava u kojem se takve štete saniraju, to učiniti brzo i efikasno. "Isto tako, mislim da je vrlo važno, kada prođe sezona s poplavama, poraditi do kraja na izgradnji kanala i učiniti sve da se takvo što više ne ponovi", dodao je predsjednik Josipović.

Ocjenivši kako imamo dobro uigrane službe koje su u stanju sačuvati elementarnu sigrunost ljudi, ne samo fizičku nego i zdravstvenu jer u takvim prilikama prijete epidemije, izrazio je nadu da će i vremenske prilike pridonjeti da se situacija smiri.

"Ovdje je očito najvažnije da Sava ne izađe iz svog korita", kazao je i ocijenio kako je očito riječ o nepogodi velikih razmjera i da treba biti na oprezu.

Nakon posjete jednoj od obitelji iz Slobodnice pogođenoj poplavom, premijerka Jadranka Kosor je obećala kako će Vlada učiniti sve što je moguće da pomogne ljudima.

"Bila sam u jednoj kući i situacija je uistinu teška jer je voda ostavila velike tragove koji će se vidjeti tek kada se sve počne sušiti", kazala je premijerka Kosor.

Naglasila je kako je važno da se situacija promtno riješi, da se očisti kanal i učini sve što je nužno da se tako nešto više nikad ne ponovi.

"Na kišu ne možemo utjecati, ali čim se utvrdi šteta i čim budemo znali prave razmjere, na sjednici ćemo donijeti odluku", kazala je Kosor napominjući kako je jučer već o tome razgovarala s gradonačelnikom i sa županom.

"Nije lako čuti, a kamoli zamisliti kako je ljudima koji na takav način gube sve, da je sve što su uložili uništeno u jednom trenutku", kazala je Kosor, ali i poručila da stradalnici nisu sami.

Premijerka Kosor i predsjednik Josipović danas će posjetiti i Vrpolje, gdje je situacija također jako teška, a 14 obitelji je moralo pronaći novi smještaj.(hina/metro-portal)

02.06.2010. 12:27:37
http://metro-portal.hr/kosor-i-josipovic-pomoci-cemo-u-sanaciji-stete-nakon-poplava/41578/