Metro-portal.hr

objavljeno 02.01.2010. 13:35:00
JADRANKA KOSOR:

Mesić je imao pravo koristiti službeni zrakoplov za odlazak na koncert

Premijerka je poručila da je HPB stabilna banka i da će 2010. nastaviti borbu protiv korupcije

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Zeljko Hajdinjak/Cropix )
Premijerka Jadranka Kosor izjavila je danas kako je Hrvatska poštanska banka (HPB) stabilna i solidno posluje te da nema razloga za zabrinutost štediša, a u pogledu drugog kruga izbora za hrvatskog predsjednika ocijenila je da ne bi bilo dobro kada bi odaziv birača bio nizak.

Premijerka je danas posjetila operatere Jedinstvenog operativno-komunikacijskog centra 112 u Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje (DUZS) u Zagrebu, a nakon obilaska i razgovora s djelatnicima, novinare je zanimao njezin komentar na uhićenja u HPB-u.

Kosor je poručila da institucije pravne države rade svoj posao. "Bez obzira o kome se radilo, bez obzira na ime i prezime, institucije pravne države moraju raditi svoj posao i tako je i u ovom slučaju", rekla je ponovivši da se borba protiv korupcije i kriminala nastavlja.

"Vjerujem, da ćemo do kraja ove godine imati značajne rezultate u onom smislu u kojem traže građani, a to je imati uređenu pravnu državu, onakvu kakvu smo sami sebi obećali", kazala je.

Upitana hoće li država sanirati eventualne gubitke HPB-a, poručila je kako je poslovanje te banke "uistinu solidno" te da nema razloga za strah i paniku. "Najjednostavnije rečeno, sustav apsolutno funkcionira, HPB je stabilna. Dakako da sam se kao predsjednica Vlade interesirala o tome i ono što mogu poručiti štedišama i korisnicima banke je da mogu biti potpuno mirni", rekla je premijerka.

Komentirajući slab odaziva birača na prvi krug izbora za hrvatskog predsjednika, ustvrdila je kako je teško imati "neku potpunu sliku o tome" i izrazila uvjerenje da će "u drugom krugu biti primjeren odaziv".

"Biramo predsjednika Republike između dva kandidata i bilo bi dobro da građani ispune svoju dužnost i izađu na birališta. Jer, sasvim sigurno ne bi bilo dobro da postotak kojim će biti izabran budući predsjednik bude iznimno mali. To ne bi bila dobra poruka, to ne bi bilo dobro ni za budućeg predsjednika", ustvrdila je premijerka.

Upitana o tome kolika će biti cijena prostornog metra plina nakon što je cijena tog energenta povećana, Kosor je odgovorila kako nije na kvizu, te navela da će Vlada sa 65 milijuna kuna subvencionirati tu cijenu "kako povećanje ne bi bilo od 19 posto, koliko je bio traženo, već 15 posto". "To je posao koji se i proteklih godina trebao događati svake godine, pa ne bismo bili suočeni u jednoj godini s poskupljenjem od 19 odnosno 15 posto", rekla je dodavši da je cijena plina u Hrvatskoj među najnižima u Europi.

Nije htjela komentirati medijske spekulacije da će na proljeće doći do rekonstrukcije Vlade, rekavši kako "nije vrijeme za komentare takve vrste". Dodala je da želi imati "snažnu Vladu koja će raditi svoj posao", a svi su ministri, kaže, "odlučni obaviti posao" borbe za svako radno mjesto i davanje potpora gospodarstvu, završetak pregovora u EU, te borbu protiv korupcije.

Novinare je zanimala i opravdanost odlaska predsjednika Stjepana Mesića na novogodišnji koncert u Beču vladinim zrakoplovom. Premijerka u tome ne vidi ništa sporno budući da je predsjednika pozvao austrijski kolega Heinz Fischer. "On je predsjednik RH i prema pravilniku o korištenju vladinog zrakoplova ima na to pravo", rekla je. (hina/metro-portal)

02.01.2010. 13:35:00
http://metro-portal.hr/kosor-hpb-je-potpuno-stabilna/29826/