Metro-portal.hr

objavljeno 03.02.2010. 21:07:35
BERLIN:

Kosor dogovorila hrvatsko-njemački gospodarski forum

Premijerka je s njemačkim ministrom gospodarstva razgovarala o unaprjeđenju gospodarske suradnje između dvije zemlje

(Sandra Šimunović/Cropix )

Predsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor i njemački ministar gospodarstva Reiner Bruederle dogovorili su u srijedu u Berlinu organizaciju hrvatsko-njemačkog gospodarskog foruma u lipnju u Zagrebu, a tijekom susreta su razgovarali i o mogućem unaprjeđenju gospodarske suradnje između Hrvatske i Njemačke.

"Razgovarali smo o suradnji na području poljoprivrede i ekonomije u užem smislu a naravno jedna od glavnih tema je bio i razvitak turističke suradnje budući da su njemački turisti i prošle godine bili na prvom mjestu po broju noćenja", rekla je Kosor te najavila da će Hrvatska učiniti sve da "ih ove godine dođe još više".

Kosor je naglasila da je bilo i konkretnih planova o pojačanju suradnje na području ekološke poljoprivrede. "Mislim da mi imamo mogućnosti povezati turizam i ekološku poljoprivredu", smatra Kosor i izrazila nadu u povećanje opsega njemačkih ulaganja.

Reiner Bruederle, (član Liberalno demokratske stranke FDP) najavio je svoj dolazak na planirani Hrvatsko-njemački gospodarski forum te je istaknuo mogućnosti produbljavanja gospodarskih odnosa dviju država, a izrazio je i važnost boljeg iskorištavanja sredstava Europske unije u gospodarskom razvoju Hrvatske.

"Mi moramo učiti iz loših iskustava s Rumunjskom i Bugarskom, kad ta sredstva nisu bila dovoljno iskorištena i to ne smijemo ponoviti s Hrvatskom", rekao je Bruederle.

Najavio je da će na gospodarskom forumu posebna pažnja biti posvećena razvoju manjih i srednjih poduzeća kao i razvoju poljoprivrede. Smatra da bi i iskorištavaje obnovljivih izvora energije, poput vjetra, u Hrvatskoj moglo odigrati veću ulogu.

Nakon susreta s Bruederleom, Kosor je u prostorijema Zaklade Konrad Adenuer održala predavanje na temu "Iskustva Republike Hrvatske u prevladavanju svjetske financijske i gospodarske krize", tijekom kojeg je okupljene upoznala s mjerama što ih je hrvatska vlada poduzela i poduzima u borbi protiv posljedica financijske i gospodarske krize. (hina/metro-portal)

03.02.2010. 21:07:35
http://metro-portal.hr/kosor-dogovorila-hrvatsko-njemacki-gospodarski-forum/32138/