Metro-portal.hr

objavljeno 21.09.2009. 15:48:18
BEZ IZNENAĐENJA

Kosor dodijelila 'Zlatnu dionicu' HT-u

POGLEDAJTE VIDEO - Premijerka se u govoru osvrnula na pregovore sa Slovenijom, izmjene Ustava i nezaobilazni 'harač'

(Davor Pongračić/Cropix/Infopunkt)

Temeljem postignutih rezultata na burzi te glasova stručnog žirija u konkurenciji 70 dionica domaćih kompanija, Hrvatske telekomunikacije drugu godinu za redom primile su nagradu za Zlatnu dionicu 2008. godine.

Dosadašnji razvoj financijskog sustava i njegovog zakonskog uređenja u skladu s najboljom praksom odigrao je važnu ulogu u stabilnosti hrvatskog ekonomskog sustava u današnjim izmijenjenim uvjetima, a naročito u trenucima prvih udara financijske krize, istaknula je premijerka Jadranka Kosor na dodjeli nagrada.

Kosor je tom prilikom dodala da će snaga hrvatskog financijskog sustava biti od važnosti i u nadolazećem vremenu u kojem se očekuje postupno iščezavanje negativnih trendova i gospodarski oporavak. Podsjetila je da Vlada priprema proračun za 2010. godinu te okupljenima poručila da u njemu mogu očekivati punu potporu gospodarstvu i svima koji ulažu svoje znanje za što brži izlazak Hrvatske iz krize.

Proračun se priprema na temelju procjena da će, uslijed negativnih globalnih ekonomskih kretanja, realni pad hrvatskog BDP-a ove godine iznositi 5 posto, dok u 2010. Vlada očekuje blagi rast BDP-a, od 0,5 posto, uz stabilnu razinu inflacije od oko 3 posto, istaknula je Kosor.

Najavila je i skore izmjene Ustava koje će, uz ostalo, ojačati i neovisnost Hrvatske narodne banke, koja zajedno s Hanfom i sada ima zajamčenu institucionalnu i funkcionalnu neovisnost kako bi koristili svoj instrumentarij za regulaciju i nadzor cijelog financijskog sustava.

Kosor je u govoru naglasila i kako će slovenska deblokada pregovora i okončanje posla oko pristupa u Europsku uniju sigurno odraziti na tržište kapitala i gospodarska kretanja. Nakon dogovora o deblokadi prosječni redoviti promet se na Zagrebačkoj burzi od 30 milijuna kuna udvostručio, a broj transakcija utrostručio. Indeks Crobexa povećao se za sedam posto, podsjetila je premijerka.

Predsjednica Vlade pozvala je izdavatelje da unatoč zakonskoj mogućnosti ne napuštaju Zagrebačku burzu, jer uvrštenje na burzu jamči dugoročnu korist za dioničare, a dioničare Burze je pozvala da učvrste svoj regionalni položaj te ih je podsjetila da Burza nije samo dioničko društvo, već i institucija od javnog interesa.

Govoreći o mjerama kojima je država potpomogla razvoj financijskog sustava, posebice tržišta kapitala, Kosor je navela aktivnu ulogu države na tržištu duga, inicijalne javne ponude dionica HT-a i Ine, kao i nedavne promjene u cjeniku SKDD-a, kojima je država izdavateljima i posrednicima, koji većinom posluju s gubicima, smanjila izdatke za oko 30 milijuna kuna godišnje.

Osvrnuvši se pak na riječi predsjednika Uprave Zagrebačke burze Roberta Motušića da investitori ne vole nagle izmjene poreznog sustava, Kosor je kazala da je posebni porez, čija ročnost ovisi o trajanju recesije, zahvatio i tržište kapitala, ali da vjeruje da on nije presudni element koji će zaustaviti razvitak tržišta kapitala.

Uz HT, koji je dobio i "Zlatnu dionicu" za najbolju industrijsku dionicu u segmentu pomorstvo, promet i veze, nagrade su dobili i Adris grupa (industrijska dionica, segment ostalo), Zagrebačka banka (financijska dionica), HUP Zagreb (turistička dionica) te Podravka (industrijska dionica, segment hrana i lijekovi).

"Zlatne udjele", za najbolje fondove, dobili su Interinvest Balanced (uravnoteženi), ST Global Equity (dionički), HPB novčani i ZB bond (obveznički) fond, dok je najbolje društvo za upravljanje fondovima ZB Invest.

Dionica s najvećim rastom cijene u 2008. je dionica tvrtke Lucidus, a najlikvidnija je dionica Atlantske plovidbe.

Ove nagrade dodijeljene su po dvanaesti put, i to u organizaciji Zagrebačke burze, gospodarske emisije HTV-a Poslovni klub, Hrvatske gospodarske komore, tvrtke Kapital klub i časopisa Lider. (hina/infopunkt/metro-portal)

21.09.2009. 15:48:18
http://metro-portal.hr/kosor-dodijelila-zlatnu-dionicu-ht-u/22532/