Metro-portal.hr

objavljeno 05.07.2011. 17:51:00
KAD ĆE IZBORI?

Kosor će "ovih dana" konačno objaviti datum izbora

Pravdajući se činjenicom da niti jedna koalicijska vlast do sada nije objavila datum ovako rano, premijerka je poručila kako ćemo uskoro znati točan dan izbora

Fotografija vijesti

Premijerka Kosor danas je ispred Banskih dvora novinarima rekla kako će ovih dana objaviti datum parlamentarnih izbora, javlja Hina. Kosor je pritom dodala kako ni jedna vladajuća koalicija do sada nije žurila sa objavom datuma te da ju stoga čude izjave predsjednika Josipovića koji govori o političkoj odgovornosti za objavom datuma.

Upitana znači li to da će datum izbora objaviti ovoga tjedna, premijerka je odgovorila: "Ovih dana", iako, kako je rekla, s koalicijskim partnerima još, kao predsjednica HDZ-a, nije razgovarala o konkretnom datumu, ali je s njima u svakodnevnom kontaktu.

Novinare je zanimalo i kako tumači tvrdnje predsjednika Josipovića da, iako ne postoji formalni rok za određivanje datuma izbora, postoji politička odgovornost te da stoga očekuje da će se datum izbora uskoro odrediti.

"Ne znam o kojoj vrsti političke odgovornosti govori predsjednik Josipović. Podsjetit ću da nikad nisam čula da je Jospović ili bilo tko drugi spočitavao, na primjer, premijeru Račanu koji je 22. rujna objavio da će izbori biti 23. studenoga. Prema tome, mi smo u godini kad sam najavila u ime koalicije da će biti izbori, makar je zadnji rok za održavanje izbora 11. ožujka 2012.", naglasila je Kosor.

Ne bi, dodala je, voljela da se ponove događaji iz vremena konzultacija, kada je predsjednik države, kazala je, govorio kako je sustav ugrožen, a s čim se ona nije slagala.

Ocijenila je i da Hrvatska, da je vladajuća koalicija prije nekoliko mjeseci posustala i pristala na prijevremene izbore, sigurno ne bi sada završila pregovore.

"I tada je predsjednik rekao - ako se pregovori završe do kraja lipnja, da to neće biti neko osobito postignuće. Mi mislimo da jest i drago mi je što i predsjednik danas također misli da je to veliko postignuće za sve nas", kazala je Kosor.

Upitana smatra li da se Josipović priklonio oporbi, odgovorila je kako to ne misli, ponovivši da o pitanjima koja se tiču suradnje vlade i predsjednika razgovara samo s predsjednikom.

Najavila je da će razgovarati s predsjednikom, da su "dani pred nama", te da će se s njim susresti u Dubrovniku na "Croatia Summitu".

05.07.2011. 17:51:00
http://metro-portal.hr/kosor-ce-ovih-dana-konacno-objaviti-datum-izbora/60980/