Metro-portal.hr

objavljeno 06.05.2011. 16:06:00
SUKOB LIJEVIH I DESNIH

Kosor: Bez programa gospodarskog oporavka bilo bi nam još gore

"Premijerka pokušava već punih godinu dana govoriti da paketi mjera koje ima daju rezultata, ali ti rezultati nisu dobri", rekao je SDP-ovac Slavko Linić

Jadranka Kosor
Jadranka Kosor (Nina Đurđević, Dragan Matić/CROPIX)

Program gospodarskog oporavka se provodi i pokazuje rezultate, a da nismo donijeli takav program stanje u Hrvatskoj bilo bi puno gore, ustvrdila je premijerka Jadranka Kosor na današnjoj konferenciji za novinare posvećenoj prezentaciji svih Vladinih mjera koje su trebale potaknuti gospodarski oporavak, piše Hina.

Premijerka je pritom nekoliko puta istaknula kako njezina konferencija nije odgovor na jučerašnje izlaganje guvernera Hrvatske narodne banke (HNB) Željka Rohatinskog koji je na skupu u Opatiji ocijenio da hrvatsko gospodarstvo stagnira te smanjio prognozu ovogodišnjeg rasta BDP-a na jedan posto. Ne želim s guvernerom komunicirati putem medija, nedavno smo razgovarali i tada nije iznosio katastrofične prognoze. Unatoč neovisnosti HNB-a, koju smo lani dodatno ojačali kroz ustavne izmjene, "nitko nije otok" i svatko treba dati svoj doprinos gospodarskom oporavku Hrvatske, rekla je Kosor.

"Premijerka pokušava već punih godinu dana govoriti da paketi mjera koje ima daju rezultata, ali ti rezultati nisu dobri", rekao je SDP-ovac Slavko Linić.

Vlada i dalje ostaje kod najave o rastu BDP-a u ovoj godini od 1,5 posto, što su dosad podržavali HNB i ostale mjerodavne institucije, a ta očekivanja temelji na uspješnoj provedbi programa gospodarskog oporavka i programa velikih investicija, napomenula je Kosor. Vlada također očekuje da će proračunski deficit u ovoj godini ostati u okviru predviđenih 14,9 milijardi kuna ili 4,3 posto BDP-a, te ne razmišlja o rebalansu proračuna, a ako bi do toga došlo rebalans bi mogao ići samo na niže. Kosor je pritom istaknula važnost donošenja Zakona o fiskalnoj odgovornosti koji bi trebao onemogućiti bilo kakvo povećanje deficita.

Pred Vladu još nitko nije stavio pitanje ukidanja devizne klauzule, odgovorila je Kosor na novinarski upit no nije se izjasnila kako bi Vlada u tom slučaju reagirala. Također je najavila da bi trend smanjenja nezaposlenosti, budući da je krajem travnja na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje bilo evidentirano 308.869 nezaposlenih, trebao uskoro broj nezaposlenih srušiti ispod 300.000. Većinu vremena na tiskovnoj konferenciji predsjednica Vlada iskoristila je za ponavljanje svih Vladinih poteza i mjera koje su provedene u sklopu programa gospodarskog oporavka te isticanje dosadašnjih pozitivnih rezultata programa.

Tako su javna poduzeća u godinu dana skratila vrijeme plaćanja obveza sa 72 dana na 42 dana, a naplatu potraživanja sa 106 dana na 69 dana. Dobit 21 javnog poduzeća narasla je sa 754 milijuna kuna u 2009. na dvije milijarde kuna u 2010. godini, a istodobno je gubitak s 951 milijuna kuna smanjen na 685 milijuna kuna, dok su Hrvatska pošta i Fina od gubitaša postali poduzećima koja posluju s dobiti.

Kosor je pritom posebno istaknula HEP koji je od 2009. uspio vratiti dug od 1,8 milijardi kuna bez poskupljenja struje, zahvaljujući tome što je Vlada tamo "uvela red". Podsjetila je na rasterećenje gospodarstva i građana kroz smanjenje neporeznih davanja za 500 milijuna kuna, ukidanje kriznog poreza čime je ušteđeno 1,9 milijardi kuna, te izmjene sustava poreza na dohodak kojima je opterećenje smanjeno za milijardu kuna.

Smanjenjem plaća i neisplatom božićnica u javnom sektoru ušteđeno je 1,7 milijardi kuna, zamrzavanjem indeksacija mirovina još 600 milijuna kuna, a smanjenjem mirovina po posebnim propisima 800 milijuna kuna. Na javnim nabavama dosad je ušteđeno oko 100 milijuna kuna, na materijalnim troškovima 290 milijuna a na racionalizaciji zdravstvenog sustava 500 milijuna kuna. Hrvatski fiskalni deficit lani je iznosio 4,9 posto BDP-a, što je niže nego u 27 država EU-a, ove godine bi trebao biti realno manji za 0,5 posto, a javni dug Hrvatske je 41,2 posto BDP-a, što je također ispod prosjeka članica EU-a.

Linić: Optimizam je jedino što premijerka ima

Optimizam je jedino što premijerka ima, izjavio je SDP-ov saborski zastupnik Slavko Linić (fotografija iznad), komentirajući današnju ocjenu premijerke Jadranke Kosor kako bi u Hrvatskoj, da nije bilo Programa gospodarskog oporavka njezine vlade, bilo neusporedivo gore.

"Optimizam premijerke je jedino što ona u ovom trenutku ima. Rezultata nema", ustvrdio je Linić novinarima u Saboru, upitan za komentar današnjeg premijerkinog predstavljanja rezultata spomenutog programa.

"Premijerka pokušava već punih godinu dana govoriti da paketi mjera koje ima daju rezultata, ali ti rezultati nisu dobri. Ona pokušava reći da nije bilo tih mjera da bi rezultati bili još gori. Odgovor je ono što Rohatinski predviđa, a to je nažalost crni scenarij, i za građane i za gospodarstvo vrlo teška 2011. godina s padom aktivnosti i povećanjem nelikvidnosti i broja nezaposlenih i povećenjam broja onih koji neće tako lako dobiti plaću", ocijenio je Linić.

Novinare je zanimao i stav SDP-a o premijerkinim tvrdnjama kako statistički pokazatelji svjedoče da stanje u Hrvatskoj ide na bolje, te da vlada provodi sve mjere, ali da nije jedina i ne može sve sama. Linić je istaknuo kako je statistika "vrlo varljiva priča", da se među 15-tak relevantnih makroekonomskih brojaka nađe i neka brojka koja ide u pozitivnom smjeru. No, naglasio je, to ne umanjuje činjenicu kako nema investicija, dizanja gospodarske aktivnosti, da se nelikvidnost ne smanjuje nego povećava, da nema očekivanog sezonskog zapošljavanja.

"Optimizam premijerke je jedino što ona u ovom trenutku ima. Rezultata nema", ustvrdio je Slavko Linić.

"Ključni podaci koji su bitni za privrednike, guvernera i građane nisu ti koji su dobri. Oni statistički podaci na koje se premijerka poziva vjerojatno služe samo njoj za prezenzaciju. Odgovor je - laž, laž i laž", kazao je Linić. Ponovio je da vladajuća koalicija nije htjela prihvatiti 15-tak SDP-ovih zakonskih rješenja koja su, uvjerava, mogla utjecati na smanjenje nameta na plaće i na privredu, smanjenje nelikvidnosti, ograničavanje rasta kamata.

"Sve su to primjeri koji su pokazali da premijerka nije bila sama, no najosnovnije je da je ona umišljena, misli da sve zna i rezultat je toga da neće razgovarati ni s oporbom ni s privrednicima ni sa zaposlenima ni sa sindikatima. I njezini savjetnici kažu - puno toga smo savjetovali, ništa niste proveli", rekao je Linić. Potvrdno je odgovorio na pitanje smatra li 2011. gospodarski izgubljenom godinom, napominjući da je oporba još 2009., kada je Jadranka Kosor na čelu vlade zamijenila Ivu Sanadera, jasno poručila građanima i gospodarstvenicima da treba raspisati izbore, jer da nakon tolikih afera i bijega premijera pred krizom ne može "ostati cijela ekipa, ostati glavna zamjenica".

"Mi smo govorili da su izbori jedino rješenje, ali tada su neki krupni poduzetnici rekli - nemojmo gubiti vrijeme na izbore. Što danas zaključujemo, da su počinili najveću grešku i stravičnu štetu hrvatskoj budućnosti i hrvatskom opstanku. Dali su joj dvije godine koje je ona uništila", ocijenio je Linić. U zadnje dvije godine, koje su bile bitne za rješavanje sudbine Hrvatske, ništa, po njegovu mišljenju, nije učinjeno. "Prema tome, očito njezin skok na mjesto predsjednice vlade, njezino vođenje države, pokazalo je da smo izgubili dvije ključne godine", zaključio je Linić.

06.05.2011. 16:06:00
http://metro-portal.hr/kosor-bez-programa-gospodarskog-oporavka-bilo-bi-nam-jos-gore/58530/