Metro-portal.hr

objavljeno 15.05.2010. 09:14:00
GRAĐEVINSKA MAFIJA

Korupcijski skandala u Italiji se širi i baca sjenu i na vladu

Berlusconi je svojim pomoćnicima navodno u četvrtak rekao da će otpustiti one koji su prekršili zakon

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Sve širi korupcijski skandal u Italiji koji je već primorao ministra industrije na ostavku prijeti zahvatiti i upravljačku klasu i dovodi i do političkog pritiska na premijera Silvia Berlusconija da zaustavi korupciju.

Talijanski tužitelji sumnjaju da je građevinski poduzetnik Diego Anemone, koji se nalazi pod istragom za korupciju, činio usluge, ako ne i davao mito, nizu osoba kako bi dobio ugovore za javne radove i druge unosne poslove.

Talijanski mediji su u četvrtak i petak objavili popis od 400 istaknutih osoba koje se sumnjiči da su se okoristili građevinskim radovima Diega Anemonea.

Popis obuhvaća političare, dužnosnike policije, tajnih i javnih službi i d ržavne televizije RAI, među kojima su mnogi bliski Berlusconijevom desnom centru.

Mediji su rekli da su istražitelji popis uzeli od Anemonea koji je uhićen u veljači u širokoj istrazi velikih ugovora za javne radove poput gradnje mjesta prošlogodišnjeg summita skupine G8.

Anemone, koji je prošlog mjeseca pušten iz zatvora ali je ostao pod istragom, niječe da je kršio zakon.

"Silvio, reagiraj ili će završiti suzama", glasio je naslov u pro-Berlusconijevom listu Libero u petak kojime se upozorava premijera na rastući gnjev javnosti i traži od njega da reagira. U prošlosti su Berlusconi i njegovi saveznici optuživali suce da vode kampanju protiv njegove vlade no ovoga puta izgledaju zabrinuti posljedicama skandala. Berlusconi je, prenijeli su talijanski listovi, svojim pomoćnicima rekao da će otpustiti one koji su prekršili zakon.

Prošlog je tjedna ministar industrije Claudio Scajola, blizak Berlusconijev suradnik, bio primoran dati ostavku nakon što se pokazalo da je Anemone velikim dijelom platio njegov rimski stan koji gleda na Kolosej. Scajola tvrdi da o tome nije ništa znao.(hina/metro-portal)

15.05.2010. 09:14:00
http://metro-portal.hr/korupcijski-skandala-u-italiji-se-siri-i-baca-sjenu-i-na-vladu/40066/