Metro-portal.hr

objavljeno 17.08.2010. 11:26:05
SLOVENSKI KALKULATOR

Korištenje automobila je preskupo i neracionalno?

Slovenska ekološka udruga izračunala je da godišnji troškovi osobnog automobila koji košta 10.000 eura iznose 3.000 eura, bez dodatnih izdataka

auto troškovi
auto troškovi (Shutterstock)

Jedna slovenska ekološka udruga predstavila je kalkulator za izračun troškova korištenja osobnog automobila, kojim dokazuje da je to prijevozno sredstvo za prosječnog građanina postalo preskupo i neracionalno.

Udruga je izračunala da troškovi korištenja automobila niže klase s cijenom od 10.000 eura - uz minimalnu premiju osiguranja, minimalnu potrošnju goriva i najniže troškove parkiranja i servisa - iznose 3.000 eura godišnje.

>> Mobiteli nisu jedina opasnost za vrijeme vožnje

U kalkulator za izračun troškova automobila treba unijeti petnaestak podataka, no u njega nisu uključeni neki dodatni troškovi poput pranja automobila i eventualnih većih kvarova koji često nisu zanemarivi, izjavila je za ljubljanski dnevni list "Dnevnik" Katarina Otrin koja je automatski kalkulator automobilskih troškova napravila i postavila na internet stranicu ekološke udruge Fokus - društvo za razvitak u skladu s prirodom.

Ta ekološka udruga predlaže veće korištenje javnog prijevoza, odricanje od drugog automobila, te uporabu automobila od strane više osoba koje žive u susjedstvu ili se dnevno voze na istoj relaciji. (hina/metro-portal)

17.08.2010. 11:26:05
http://metro-portal.hr/koristenje-automobila-je-preskupo-i-neracionalno/46289/