Metro-portal.hr

objavljeno 31.10.2011. 09:44:18
MALE TAJNE VELIKIH MAJSTORA

Korisni savjeti iz kuhinje koji će vam olakšati život

Male tajne kuhara koje će vam pomoći da saznate da li su jaja pokvarena bez da ih razbijate, te kako zaustaviti potoke suza prilikom čišćenja luka

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Deviantart)

Neki ljudi se snalaze u kuhinji kao ribe u vodi i stvaraju od par sastojaka iz praznog hladnjaka nezamislive gozbe, dok drugi jednostavno baratanje kuhačom i loncima jednostavno ne polazi od ruke.

No, kako bi pomogli osobama koje nisu vične kuharskim majstorijama donosimo vam neke tajne velikih majstora kuhinje, od čišćenja luka bez suza do lijeka protiv slijepljenih špageta.

Slijepljena tjestenina - Postoje mnoge taktike kako da spriječite da vam se tjestenina slijepi prilikom kuhanja, no najvažnije je da ju kuhate u što većoj posudi i to u što slanijoj vodi. Preporučamo da 1 kilogram tjestenine kuhate u 8 do 10 litara vode. Pošto je ulje lakše od vode ne morate ga dodavati jer ono nema prevelikog utjecaja na sprječavanje tjestenine da se slijepi.

Zbogom plakanju prilikom čišćenja luka - Umjesto da žvačete čačkalicu za zube, koja nema ama baš nikakvo čarobno djelovanje, kako biste spriječili navalu suza prilikom čišćenja luka probajte koristiti što tanji i oštriji nož. Razlog je vrlo jednostavan, prilikom rezanja luka trgamo stanice što dovodi do kemijske reakcije i ispuštanja kiselih plinova koji nadražuju naše oči, a korištenjem tanjih i oštrih noževa smanjuje se količina uništenih stanica što u konačnici znači manje plinova i manje suza. Vaše oči možete poštedjeti da prije rezanja smrznete luk, da ga čistite pod mlazom hladne vode, zapalite svijeću prilikom čišćenja, te da nosite zaštitne naočale.

Svježa jaja - Kako bi prepoznali da li su jaja svježa ne morate ih razbijati i pomirisati, dovoljno je da ih stavite u posudu s vodom. Svježa jaja će potonuti na dno i bit će okrenuta na bok, nešto starija jaja će također potonuti na dno ali će dno posude dodirivati s jednim od vrhova,a pokvarena jaja će plutati na površini.

Čišćenje češnjaka -  Ako nemate vremena čekati da se češnjak pošteno namoči u vodi, kako biste ga što brže i lakše očistili pokušajte režanj položiti na kuhinjsku dasku, te ga pošteno lupite širom stranom noža. Takav agresivni pristup omogućit će vam da lakše ogulite papirnatu koru, te da ne gubite svoje dragocjeno vrijeme.

Prašak za pecivo ili soda bikarbona - Ako ste se ikada pitali da li možete u nedostatku praška za pecivo koristiti sodu bikarbonu odgovor je ne. Iako je soda bikarbona sastavni dio praška za pecivo ona može upropastiti vaše jelo jer ostavlja gorki okus. U obrnutom slučaju, kada jelo zahtijeva bikarbonu, možete koristiti prstohvat praška za pecivo jer je njegov okus i kemijski sastav neutralan.

31.10.2011. 09:44:18
http://metro-portal.hr/korisni-savjeti-iz-kuhinje-koji-ce-vam-olaksati-zivot/65008/