Metro-portal.hr

objavljeno 25.05.2010. 11:42:28
ČUVATI MIR

Korejska kriza: Kina misli da je dijalog bolji od sukoba

Američka državna tajnica Hillary Clinton koja boravi u Pekingu nije uspjela nagovoriti Kinu da se prikloni mišljenju međunarodne zajednice

Kina Sjeverna Koreja Clinton
Kina Sjeverna Koreja Clinton (Getty Images)

Kina misli da je dijalog bolji od sukoba, izjavila je u utorak glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova, u svezi s krizom na korejskom poluotoku nakon potapanja južnokorejske broda Cheonan.

Međunarodni istražitelji optužili su prošlog tjedna Sjevernu Koreju za torpediranje korvete Cheonan, pri čemu je poginulo 46 južnokorejskih mornara, što Pjongjang odlučno niječe.

"Iskreno se nadamo da će strane sačuvati mir i da će pokazati suzdržanost", rekla je glasnogovornica Jiang Yu na tiskovnoj konferenciji, dodavši da je "dijalog bolji od sukoba".

Kina, jedna od rijetkih saveznica Sjeverne Koreje, nije se pridružila jednoglasnoj osudi međunarodne zajednice zbog tog izgreda, rekavši da će donijeti svoju ocjenu izgreda od 26. ožujka.

Ni američka državna tajnica Hillary Clinton koja trenutačno boravi u Pekingu nije uspjela nagovoriti Kinu da se prikloni mišljenju međunarodne zajednice, u času kada napetost na korejskom poluotoku naglo raste i kada s obje strane pljušte ratnohuškačke izjave. (hina/metro-portal)

25.05.2010. 11:42:28
http://metro-portal.hr/korejska-kriza-kina-misli-da-je-dijalog-bolji-od-sukoba/40854/