Metro-portal.hr

objavljeno 04.04.2008. 01:02:17
VELIKA VETERNIČKA

Koradu otkrila čaša s rakijom u vikendici

Policajac Mario Kosanić peta je žrtva zagorskog krvnika

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Vjekoslav Skledar/CROPIX)

Osmodnevna potraga za zagorskim krvnikom završila je jučer još jednim ubojstvom, a umirovljeni general Ivan Korade koji je osumnjičen za najveći masakar u  Hrvatskom zagorju, pronađen je mrtav.

Nakon razmjene vatre s policijom u kojoj je ozlijeđen  Mario Kosanić, pripadnik Kobri iz Karlovca, Korade je pronađen mrtav u vikendici zagrebačke obitelji nedaleko od svoje kuće. Koradino skrovište policija je otkrila nakon što je u jednom štaglju pronašla čašu u kojoj je bila rakija, a analizom je utvrđeno da čaša pripada njemu. Točnu lokaciju bjegunca otkrili su po razbijenim prozorima na kući.

Kada se  policija oko 13.30  sati približila toj kući, Korade je otvorio prozor i počeo rafalno pucati na specijalce. Pripadnici specijalne policije zatim su opkolili vikendicu i  u nju bacili suzavac. Prema neslužbenim informacijama specijalci su po svaku cijenu trebali Koradu uhvatiti živoga i pozivali su ga na predaju. Oko 15 sati policija je upala u kuću, a kako se prije toga unakrsno pucalo, zasad policija ne može reći na koji je način Korade okončao svoj krvavi pohod.

Nakon upada policije utvrđeno je da je Korade u kući bio sam, a oko njega je pronađen cijeli arsenal oružja. Ravnatelj policije Marijan Benko rekao je kako je gotovo siguran da policajci nisu ubili Koradu. Izjavio je kako su nakon ranjavanja kolege uzvratili paljbu, no istaknuo je da je Korade ponovno na njih pucao dok su pružali pomoć ozlijeđenom. Koradino tijelo još uvijek se nalazi u vikendici, a tamo će, rekao je Benko, i ostati dok policija ne bude sigurna da im general nije ostavio neko ‘tiho iznenađenje’, budući da su kraj njegova tijela pronađen arsenal oružja.         (METRO)

Ubojstvo ili
samoubojstvo?
Policija još sa sigurnošću ne može potvrditi je li se Korade sam ubio ili je pogođen u unakrsnoj paljbi. U vikendici je pokraj Korade ponađen cijeli arsenal oružja: ručne bombe i više komada oružja.

Kronologija zločina

- U noći sa 25. na 26. ožujka Ivan Korade je hicima iz pištolja ubio svog prijatelja Davora Petriša (36) u njegovoj klijeti u Vitešincu.
Oko 3 sata u noći 26. ožujka Korade u Varaždinskim Toplicama otima Zlatu Rabuzin kako bi došao do njezina sina s kojim se lani sukobio. Žena uspijeva pobjeći.
-   27. ožujka Korade nastavlja osvetnički pohod u svom susjedstvu u Velikoj Veterničkoj, gdje ubija najprije Franju Kosa (63), a potom Ciliku Hudić (62) i njezina unuka (15).
-   28. ožujka, drugog dana potrage za Koradom, policija na teren dovodi jake policijske snage.
-  29. ožujka policija je u šumi na području Petrove gore pronašla napušten terenac Mitsubishi Ivana Korade u kojemu je bilo tragova krvi i dugih dokaza koji su izuzeti.
-  30. ožujka Korade lociran termovizijom, ali s akcijom hvatanja čeka se do jutra.
-  1. travnja Korade optužen za četiri svirepa ubojstva, pokušaj ubojstva i otmicu. Preko 400 policajaca dnevno je uključeno u potragu za njim, bageri oko njegove kuće traže tajna skrovišta.
-  3. travnja, nakon sedam dana, specijalci u upali u vikendicu u kojoj se Korade skivao. Poginuo je jedan specijalac.

04.04.2008. 01:02:17
http://metro-portal.hr/koradu-otkrila-casa-s-rakijom-u-vikendici/5401/