Metro-portal.hr

objavljeno 22.05.2010. 14:02:00
KRENITE PUOČNIM STAZAMA

Kopački rit nizom akcija obilježava Svjetski dan bioraznolikosti

Za brojne posjetitelje organizirani su razni edukativni sadržaji i predavanja, između ostalog i o značaju ritskih šuma u Kopačkom ritu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Trodnevnim aktivnostima - od petka do nedjelje - u Kopačkom ritu se nizom akcija obilježava Svjetski dan biološke raznolikosti, 22.svibnja i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj.

Za brojne posjetitelje organizirani su razni edukativni sadržaji i predavanja, između ostalog o značaju ritskih šuma u Kopačkom ritu, kazala je Biserka Vištica, ravnateljica Parka prirode Kopački rit.

Posebno važnim je ocijenila organiziranje obilaska poučnih staza u Kopačkom ritu te posjet starom brijestu, 300 godina starom drvetu koje "na posebno čaroban način priča o životu Kopačkog rita kroz tri stoljeća".

Obilazak Kopačkog rita u ovo vrijeme kada su nadošle visoke vode, koje su poseban fenomen, "ima posebnu čar, jer posjetilji mogu doživjeti prirodu u svim njezinim prirodnim životnim tijekovima". Dodala je kako su "upravo datumi obilježavanja Svjetskog dana biološke raznolikosti i Dana zaštite prirode u Hrvatskoj velika obveza da se svima ukaže na važnost očuvanja prirode i prirodnih staništa, među kojima je Kopački rit poznat u svjetskim okvirima".

S 300-tinjak različitih vrsta ptica, Kopački rit spada u najpoznatije ornitološke rezervate, ali, kako kaže glavni nadzornik Damir Opačić, "Kopački rit je posebno važan i kao najveće prirorodno mrijestilište slatkovodne ribe u Europi". Dodao je da u vodama Kopačkog rita obitava 44 različitih vrsta riba, među kojima se velik broj nalazi u Crvenoj knjizi ugroženih ribljih vrsta. (hina/metro-portal)

22.05.2010. 14:02:00
http://metro-portal.hr/kopacki-rit-nizom-akcija-obiljezava-svjetski-dan-bioraznolikosti/40643/