Metro-portal.hr

objavljeno 10.05.2010. 12:06:21
VELIKA BRITANIJA

Konzervativci i liberalni demokrati nastavljaju pregovore

Konzervativci su dobili najviše mjesta u parlamentu, no nedostaje im ih još 20 da bi dobili većinu

(Getty Images)

Dvije britanske najveće oporbene stranke u ponedjeljak nastavljaju pregovore o postizanju dogovora oko načina upravljanja zemljom, nakon izbora održanih prošli tjedan na kojima nijedna stranka nije osvojila apsolutnu većinu u parlamentu.

Konzervativna stranka Davida Camerona i liberalni demokrati Nicka Clegga pokušat će postići sporazum koji bi mogao rezultirati prvom britanskom koalicijskom vladom od sedamdesetih.

U središtu pregovora bit će pokušaj pronalaženja najboljeg načina oživljavanja ekonomije, nakon najteže recesije od Drugoga svjetskog rata, te pokušaj smanjenja rekordno visokog proračunskog deficita.

Konzervativci su dobili najviše mjesta u parlamentu, no nedostaje im ih još 20 da bi dobili većinu u parlamentu koji ima ukupno 650 mjesta. Očekuju potporu trećerangiranih liberalnih demokrata i njihova čelnika Clegga, u obliku formalne koalicije ili labavijeg dogovora o podjeli vlasti.

Sky News prenosi, pozivajući se na izvore bliske liberalnim demokratima, da se oni nadaju kako će uspjeti postići odgovarajući sporazum.

Vremensko razdoblje što ga obje stranke imaju za postizanje dogovora je ograničeno, s obzirom da financijsko tržište, otprije opterećeno grčkom financijskom krizom, zahtijeva vrlo brzo političko rješenje.

"Dogovor o britanskoj vladi mora se postići što prije. Ne želimo da se ovo pitanje 'povlači' do unedogled. Ima trenutaka kada morate donijeti odluku bez obzira na to je li postignut dogovor ili nije", izjavio je britanski ministar financija Alistair Darling.(hina/metro-portal)

10.05.2010. 12:06:21
http://metro-portal.hr/konzervativci-i-liberalni-demokrati-nastavljaju-pregovore/39647/