Metro-portal.hr

objavljeno 11.12.2013. 09:37:00
FILMSKA KRITIKA

Kontroverzni prizori iz lezbijskog bračnog života

Ovogodišnji dobitnik Zlatne palme izaziva negodovanje gay aktivista zbog eksplicitnih i po nekima eksploatacijskih prizora lezbijskog seksa

Adelin život prate kontroverze
Adelin život prate kontroverze (Arhiva)

Priča o filmu „Adelin život" ima svoje uspone i padove baš kao i sama priča o Adeli. Film je pod internacionalnim naslovom „Blue is the Warmest Colour"ovog proljeća senzacionalno trijumfirao na festivalu u Cannesu, Zlatnu palmu uručio mu je predsjednik žirija Steven Spielberg, a novine nisu mogle pronaći epitete kojima bi nahvalili nastupe dviju glavnih glumica Adèle Exarchopoulos i Lée Seydoux. Zgodna je koincidencija bila i u tome što je ova lezbijska ljubavna saga pobijedila u jeku protesta zbog donošenja zakona koji u Francuskoj legalizira gay brakove i njihovo usvajanje djece.

Kako Francuska nema Željku Markić, onda su se zadatka kvarenje veselja prihvatili oni od kojih bi se to najmanje očekivalo, lezbijske udruge i jedna od glavnih glumica filma. Lezbijke su optužile redatelja Abdellatifa Kechichea da film zapravo ispunjava muške seksualne fantazije o lezbijkama, da su scene seksa napravljene u hetero stilu (konkretno, prigovorili su prečestom mijenjanju poza) te da u filmu lezbijke igraju heteroseksualne glumice.

No, možda je ipak neugodnija optužba stigla od Lée Seydoux koja je otvoreno progovorila o brutalnim metodama redateljevog rada s glumcima i nemogućim uvjetima rada. Film je, naime, sniman punih šest mjeseci, a zbog beskonačnih ponavljanja samo je šestominutna scena seksa snimana punih deset dana. „Osjećala sam se kao prostitutka", poentirala je Seydoux. Zanimljivo, sličnu je izjavu dala i Maria Schneider za Bertuluccija nakon snimanja glasovite scene analnog seksa u „Posljednjem tangu u Parizu".

„Adelin život" slobodna je prerada stripa Julie Maroh, a portretira 17-godišnju djevojku koja završava srednju školu i pokušava izaći na kraj s vlastitom seksualnošću. Svjedočimo njezinoj vezi s mladićem koja, međutim, na seksualnom planu jednostavno ne rezultira onim efektima koje u to životno doba mladi obično proživljavaju, a koji se u roto romanima obično naziva vatrometom strasti. Adelina strast gotovo je bez njezine volje vodi na drugu stranu ulice gdje joj za oko zapadne djevojka neobične plave kose. Kada je sretne i drugi puta, u lezbijskom baru u koji gotovo hipnotizirana uđe, između njih započinje fina intimna priča, od prijateljstva do strastvene veze. A ta veza počinje šestominutnom scenom seksa koja je uglavnom kriva za većinu spomenutih i još nespomenutih optužbi.

Cijeli tekst o filmu „Adelin život" možete pročitati na portalu Nemilosrdni gadovi.

11.12.2013. 09:37:00
http://metro-portal.hr/kontroverzni-prizori-iz-lezbijskog-bracnog-zivota/82095/