Metro-portal.hr

objavljeno 30.06.2011. 07:35:00
GEOINŽINJERING

Kontroverzni prijedlozi za hlađenje Zemlje

Ne ulazimo u to je li hlađenje uopće potrebno ili se radi samo o zavjeri, prijedlozi su zanimljivi ovako i onako

Zemlja
Zemlja (Shutterstock)

Stručnjaci Međunarodnog panela za klimatske promjene (IPCC) susreli su se u Limi gdje su raspravljali o mogućnostima geoinženjeringa, konkretno o hlađenju Zemlje ljudskom rukom. Predstavljeni su brojni planovi, a konačni zaključci tek će biti doneseni.

Uređaji za stvaranje umjetnih oblaka
Ideja je uređaje koji stvaraju oblake postaviti na brodove bez ljudske posade kako bi se stvarali dodatni oblaci nad oceanima. Na taj način bi se u svemir reflektirala dodatna svjetlost čime bi se, kažu znanstvenici, hladila Zemlja. Cilj je povećati albedo sposobnost atmosfere (odbijanje Sunčevog zračenja).

Čestice sumpora u atmosferi
Metoda koju zagovaraju Alan Robock i njegovi kolege s Rutgers Sveučilišta u New Jerseyju odnosi se na raspršivanje čestica sumpora u atmosferu koje bi, kao u prethodnom slučaju, također povećale refleksiju. Raspršivanje bi mogli obavljati borbeni zrakoplovi tipa "F-15C Eagle", a godišnji troškovi kretali bi se oko 4,2 milijarde dolara.

Ogroman svemirski kišobran
Roger Angel sa Sveučilišta u Arizoni pak predlaže postavljanje ogromnog suncobrana u svemir koji bi blokirao 1,8-2% sunčeve svjetlosti što bi navodno bilo dovoljno za zaustavljanje globalnog zagrijavanja. Angel je pronašao i idealnu lokaciju koja se nalazi 1,5 milijuna kilometra od Zemlje. Računalne simulacije pokazuju da bi suncobran u roku nekoliko desetljeća temperaturu spustio na razdoblje prije industrijske revolucije.

30.06.2011. 07:35:00
http://metro-portal.hr/kontroverzni-prijedlozi-za-hladjenje-zemlje/60758/