Metro-portal.hr

objavljeno 02.06.2012. 14:52:00
REMEE

Kontrolirajte svoje snove maskom za spavanje

Koristeći snop bliještećih svjetala, maska onog tko je nosi konstantno podsjeća da zapravo spava i olakšava lucidno sanjanje

Remee maska pomoći će vam u lucidnom sanjanju
Remee maska pomoći će vam u lucidnom sanjanju (Arhiva)

Prvi korak za uspješno kontroliranje snova jest postati svjestan da zapravo spavate. Upravo tu uskače za spavanje, izum koji potpisuju dvojica istraživača s Brooklyna. Koristeći snop bliještećih svjetala, maska onog tko je nosi konstantno „podsjeća" da zapravo spava i na taj način, barem u teoriji, olakšava postizanje nečeg što znanstvenici nazivaju lucidnim sanjanjem. Theweek donosi detaljniji prikaz ovog zanimljivog izuma.

Što je točno lucidan san?

„Lucidan san odnosi se na stanje u kojem, iako sanjate, zadržavate svijest o sebi i stanju u kojem se nalazite", kaže Nitasha Tiku, jedna od novinarki portala BetaBeat. „To je nešto kao film Početak (Inception), samo bez korporativne špijunaže", nastavlja. Sama ideja seže daleko u prošlost, toliko daleko da u sjećanje treba prizvati Aristotela i tibetanske svećenike, ali sam termin skovao je nizozemski psihijatar Frederik van Eeden početkom dvadesetog stoljeća. Da bi se dospjelo u stanje lucidnog sna, potrebno je prilično mnogo truda. Postoji mnoštvo knjiga, internetskih stranica, foruma i specijaliziranih tečajeva koji ljudima pokušavaju približiti ovu kompliciranu praksu. Osnovni cilj Remeea je da postizanje ovog stanja učini što dostupnijim široj populaciji.

Kako maska radi?

Spavanje je kod ljudi podijeljeno u dvije temeljne faze koje se izmjenjuju tijekom noći - REM (Rapid Eye Movement) fazu u kojoj se najčešće događaju - i ne-REM fazu u kojoj se sanja znatno rjeđe. Remee maska za spavanje sadrži 6 LED svjetala koja svijetle i trepere kada osoba uđe u najdublji dio REM faze sna i sve to, naravno, bez buđenja te osobe. Osnovna ideja je sljedeća: ukoliko se nalazite u REM fazi, LED svjetla će „prodirati" u vaš san stvarajući izrazito povoljne prilike da postanete svjesni da zapravo sanjate.

Tko je sve ovo smislio?

Remee maska (koja, inače, košta 95 dolara) izum je koji zajednički potpisuju Duncan Frazier i Steve McGuigan, dvojica znanstvenika iz Brooklyna koji su svoju ideju inicijalno predstavili na Kickstarteru, stranici specijaliziranoj za prijavu i razvitak novih ideja i projekata. Dvojac je na ideju došao nakon što su primijetili kako su postojeće maske za spavanje prilično masivne, neudobne i skupe (slična maska napravljena 1993. godine, nazvana NovaDreamer, i dalje košta oko 600 dolara). Poduzetni duo u početku je za projekt planirao prikupiti oko 35 tisuća dolara, no potencijalni investitori su odriješili kesu i dvojac je ubrzo raspolagao s 570 tisuća dolara.

Dobro, ali funkcionira li to uopće?

Tvorci Remeea ne obećavaju ništa, ali za nekoga tko, primjerice, želi prevladati noćnu moru koju uvijek iznova proživljava, maska se može pokazati korisnom. „Otkriće? Možda! Cool na psihodelični znanstveno-fantastičan način? Apsolutno!" kaže DJ Pangburn sa stranice Death and Taxes, a nama ne preostaje ništa nego da se s ovim zaključkom složimo. Kao i obično na polju znanstvenih inovacija, koliko god moćno nešto u početku zvučalo, trebat će pričekati određeno vrijeme kako bi se uvjerili funkcionira li to uopće.

Izvor: Znanost.com

02.06.2012. 14:52:00
http://metro-portal.hr/kontrolirajte-svoje-snove-maskom-za-spavanje/71579/