Metro-portal.hr

objavljeno 26.04.2010. 17:45:43
PROMJENE U PONUDI

Konstruktor ponovno u igri za izgradnju autoceste u CG?

EIB i EK izrazili su spremnost da financiraju dio tog projekta ako dobiju jedinstvenu ponudu koja bi obuhvatila sve tri dionice autoceste

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Youtube)
Crnogorski ministar prometa Andrija Lompar izjavio je za jednu crnogorsku televizijsku postaju da bi se, nakon nedavnih razgovora predstavnika crnogorske vlade u Bruxellessu s Europskom investicijskom bankom (EIB) i Europskom komisijom (EK), mogle dogoditi neke promjene u ponudi za izgradnju autoceste kroz Crnu Goru, čime se otvara mogućnost ponovnog nastupa svih sudionika prošlog natječaja.

"EIB i EK izrazili su spremnost da financiraju dio tog projekta ako dobiju jedinstvenu ponudu koja bi obuhvatila sve tri dionice autoceste", rekao je Lompar podgoričkoj televiziji IN. Ta će se mogućnost, dodao je, razmatrati nakon završetka pregovora s grčko-izraelskim konzorcijem AKTOR-om, kao drugorangiranim, čiji je nastavak predviđen ovog tjedna.

Lompar je napomenuo da će vlada, ne uspiju li pregovori s AKTOR-om, pozvati sve ponuđače s tzv. skraćenog popisa, uključujući i hrvatsku tvrtku "Konstruktor". Od svih bi ponuđača u tom slučaju zatražila nove ponude.

Kako doznaje Hina iz neslužbenih izvora, pregovori crnogorske vlade i AKTOR-a zašli su u slijepu ulicu. Grci ne odustaju od prijašnje ponude od 1,2 milijarde eura za izgradnju najsloženije dionice od Podgorice do Mataševa, a Crna Gora smatra kako je to nerealna cijena s obzirom na znatne promjene na tržištu kapitala te je spremna platiti oko 980 milijuna.

Kad je riječ o "Konstruktoru", Lompar nije isključio mogućnost da se on pojavi i kao podizvođač pojedinih dionica.

"Konstruktor" je u subotu je na internetskim strancima objavio da je uplatio 500 tisuća eura kao prvi dio jamstva za dionicu od 170 kilometara te da će uskoro uplatiti još 1,6 milijuna.

Istodobno je podgorički dnevnik "Pobjeda", pozivajući se na izvore bliske Institutu građevinarstva Hrvatske (IGH), objavio da je hrvatska strana za taj posao osigurala jamstva kineske banke "Exim".

Crnogorsko Ministarstvo prometa i pomorstva opovrgnulo je informacije da je "Konstruktor" osigurao jamstva za izgradnju autoceste Bar-Boljari, da je blizu dobivanja tog posla i da se pregovori nastavljaju ovih dana. Ministarstvo ističe da bi u najoptimalnijoj varijanti, ako propadnu razgovori s AKTOR-om i ako se provede nova procedura, ponovni pregovori s "Konstruktorom" mogli početi tek na jesen.

26.04.2010. 17:45:43
http://metro-portal.hr/konstruzktor-ponovo-u-igri-za-izgradnju-autoceste-u-cg/38708/