Metro-portal.hr

objavljeno 04.07.2019. 17:01:00
WTF?!

Kongres SAD traži od Facebooka da - ne pokrene libru?!

Čini im se, kako kažu, da bi projekt Libra pokrenuo sasvim novi globalni financijski sustav sa sjedištem u Švicarskoj, a koji ima za cilj konkurirati dolaru i monetarnoj politici SAD-a

Cirkus oko nečega što niti ne postoji...
Cirkus oko nečega što niti ne postoji... (Arhiva)

Facebook Libra napravila je pravi dar-mar na tržištu, iako još uvijek nije lansirana, a članovi Zastupničkog doma Kongresa koji sjede u Odboru za financijske usluge traže od Facebooka da odmah obustavi planove za lansiranje kriptovalute i digitalnog novčanika.

Čini im se, kako kažu, da bi projekt Libra pokrenuo sasvim novi globalni financijski sustav sa sjedištem u Švicarskoj, a koji ima za cilj konkurirati dolaru i monetarnoj politici SAD-a. To, pak, otvara niz pitanja u području privatnosti, sigurnosti, trgovine i monetarne politike, i to ne samo za 2 milijarde korisnika Facebooka nego i ostatak svijeta.

Američki zakonodavci smatraju kako Libra i Calibra nisu planirane kao dovoljno regulirani financijski proizvodi, te da imaju ugrađene ranjivosti koje bi mogle biti iskorištene na štetu korisnika - kao što je bio slučaj s brojnim kriptovalutama i mjenjačnicama do sada. Milijarde dolara koje bi se našle u Librinom sustavu bile bi još veći mamac hakerima. Ako se zna da Facebook ima ne tako slavnu prošlost kad je riječ o zaštiti privatnosti i sigurnosti podataka, rizici su još veći - poručuje Odbor.

Zbog svega navedenog, Facebooku i partnerima naređuje se da odmah zaustave planove za pokretanje Libre i pričekaju da Kongres dobro prouči materiju i donese potrebne odluke. Za vrijeme moratorija bit će provedena saslušanja o rizicima poslovanja kriptovalutama, te će se provesti konzultacije o mogućim zakonodavnim rješenjima - zaključuje se u pismu.

04.07.2019. 17:01:00
http://metro-portal.hr/kongres-sad-trazi-od-facebooka-da-ne-pokrene-libru/119379/