Metro-portal.hr

objavljeno 30.05.2013. 13:44:00
PROMO

Koncertni promotori zadovoljni smanjenjem PDV-a

Zbog smanjene porezne stope Hrvatska će unutar svojih granica zadržati INmusic festival, Outlook te Dimensions festivale

Nećemo ostati bez festivala
Nećemo ostati bez festivala (INmusic)

Nakon zahtjeva koji je Udruga koncertnih promotera Promo zajedno s Hrvatskom glazbenom unijom uputila Vladi i Saboru Republike Hrvatske, na sjednici Vlade RH, a na prijedlog saborske većine, donesena je odluka o smanjenju stope PDV-a na ulaznice za koncerte na razumnih 10 posto.

Udruga koncertnih promotera Promo zadovoljna je ovakvom odlukom te se javno zahvaljuje mjerodavnim institucijama na donošenju ovakve odluke koja će konačno ispraviti nepravdu što se od donošenja Zakona o porezu na dodanu vrijednost nanosila organizatorima koncerata u Hrvatskoj.

Dosadašnja porezna neujednačenost kojom se puna stopa PDV-a naplaćivala organizatorima koncerata tj. pravnim i fizičkim osobama koje nisu oslobođene PDV-a, a od nje su se oslobađale javne te druge ustanove u kulturi ili se na njih primjenjivala povlaštena stopa, dovela je do diskriminacije jednih poslovnih subjekata u odnosu na druge, narušavanja tržišnog natjecanja i sve lošijeg položaja koncertnih organizatora.

Drago nam je da je Vlada RH uvažila argumente o opravdanosti smanjenja porezne stope koje proteklih mjeseci nisu iznosili samo koncertni organizatori, već i samo Ministarstvo kulture. Dosadašnja stopa PDV-a od 25 % činila je koncertnu djelatnost u Hrvatskoj jednom od najnekonkurentnijih u Europi, no nakon sniženja porezne stope na 10 % organiziranje koncerata u Hrvatskoj konačno postaje konkurentnije europskim zemljama. Ova će odluka o smanjenju porezne stope omogućiti normalno poslovanje koncertnih organizatora te opstanak koncertne industrije kojoj je zbog drastičnog smanjenja broja koncerata prijetila propast.

Zbog smanjene porezne stope Hrvatska će unutar svojih granica zadržati INmusic festival, Outlook te Dimensions festivale koji su zbog previsokog poreza najavili odlazak iz Hrvatske, ali i sve ostale koji su razmišljali o preseljenju ili mijenjanju uvjeta svoga poslovanja. U svakom slučaju previsoki PDV neće biti prepreka nastupu velikih svjetskih zvijezda u Hrvatskoj te gospodarskoj koristi koju veliki festivali i koncerti generiraju zajednici u kojoj se održavaju.

Neupitna je činjenica da velika glazbena događanja i festivali Hrvatskoj mogu donijeti samo boljitak, u financijskom i turističkom smislu. Neki se hrvatski festivali, poput spomenutih INmusic festivala te Outlook i Dimensions festivala, redovito nalaze na popisima najboljih svjetskih festivala (primjerice, ugledni National Geographic Traveller je nedavno uvrstio INmusic festival na popis tri najbolja svjetska festivala) što doprinosi međunarodnom ugledu hrvatskih gradova i cijele Hrvatske.

Saborska većina i Vlada Republike Hrvatske ovim su postupkom pokazali spremnost i razboritost za prihvaćanje argumenata zainteresirane javnosti    što je veliko ohrabrenje za nužan društveni oporavak. Izražavamo želju i nadu da mjerodavne hrvatske institucije i ubuduće prepoznaju vrijednost ovakvih događanja te da svoje postupke i odluke temelje na održavanju i zadržavanju vrijednih i priznatih projekata.

30.05.2013. 13:44:00
http://metro-portal.hr/koncertni-promotori-zadovoljni-smanjenjem-pdv-a/78433/