Metro-portal.hr

objavljeno 03.07.2013. 04:40:00
FROOOM

Koncert filmske glazbe slovenskog jazz ansambla Bossa de Novo

Bacači sjenki najavljuju popratni program za odrasle koji čini koncert filmske glazbe skladane za film/predstavu "Crni Orfej" u izvođenju jazz ansambla Bossa de Novo

Bossa de Novo nastupa u kinu Tuškanac
Bossa de Novo nastupa u kinu Tuškanac (Arhiva)

S ciljem promjene koncepta edukacije mladih i osiguravanja kvalitetnog programa u Zagrebu tijekom ljeta, multimedijalna umjetnička organizacija Bacači sjenki po drugi put organizira edukativne radionice o filmu FROOOM!

Četiri jednotjedne radionice namijenjene su djeci i mladima od 9 do 12 godina koji vole film i pametnu zabavu, a održavaju se od 1.-27. srpnja 2013, u zagrebačkom kinu Tuškanac, radnim danom od 9 do 15 sati. Prijaviti se za pojedini tjedan možete kroz cijeli srpanj.

Uz radionice Bacači sjenki organiziraju i FROOOM glazbeno ljeto. Projekt se sastoji od tematskog koncerta s izvedbom filmske glazbe priznatih hrvatskih i stranih skladatelja. Cijena koncerta je 40 kuna, a održat će se u kinu Tuškanac. 

U subotu, 6. srpnja, u 21 sat na rasporedu je komparativni koncert filmske i kazališne glazbe Antônija Carlosa Jobima i Luiza Floriana Bonfáe skladane za film/predstavu "Crni Orfej" u izvođenju poznatog slovenskog jazz ansambla Bossa de Novo.

Komorna je to jazz skupina i jedini slovenski sastav koji se bavi brazilskim glazbenim izričajima, a u fokusu je bossa nova. Bossa de Novo prvi put predstavljaju tu zagonetnu, asimetričnu glazbu, pjevanu na raznim jezicima, te većini nepoznatom portugalskom, uz virtuoznu harmoniku i nepredvidljive udaraljke, a sve izvode isključivo akustično.

Pored obrada skladbi briljantnih brazilskih skladatelja skupina priređuje i druge glazbene vrste, poput jazz standarda i slovenskih pjesama. Članovi sastava su neki od vrhunskih slovenskih instrumentalista i skladatelja (Drago Ivanuša, Mitja Vrhovnik Smrekar) i nekoliko "prosvijetljenih bossanovističkih apsolutista".

Program radionica FROOOM! zamišljen je kao proces interakcija raznih umjetničkih ili kreativnih discipline kroz praktičan rad. Na ovaj način djeca i mladi spontano povezuju priče sa slikama, prostor sa zvukom, izrađene predmete s dramskom radnjom. Uz svakodnevne filmske projekcije, igru i dramske vježbe te kroz praktične zadatke snimanja i montiranja, djeca će korak po korak ući u čaroban svijet filma i razviti dublje razumijevanje filmskih tehnika i sadržaja.

Četiri jednotjedne radionice održavaju se od 1.-27. srpnja 2013, u zagrebačkom kinu Tuškanac, radnim danom od 9 do 15 sati. Polaznicima je osiguran zdrav topli obrok i napitci, kao i sredstva za rad i cjelodnevni boravak (od 8 do 16 sati) tijekom kojeg će naučiti gledati i voljeti film. 

Cijena prijave za jedan tjedan radionice je 750 kuna, a više o načinima plaćanja pogledajte na stranici www.frooom.eu gdje je objavljen i raspored programa radionice po tjednima.

FROOOM! raspisuje i natječaj za najbolji kratki video. Na facebook stranicu Frooom2013 postavite kratki video (u trajanju do 3min) kojim objašnjavate zašto volite film i sudjelujte na radionici besplatno, a za svaku od 4 radionice daje se po jedna nagrada. 

Kontakt za prijave na radionice:
www.frooom.eu
frooom2013@gmail.com
Bojan Mucko 098 165 0331
Alma Sartori 098 982 9419

03.07.2013. 04:40:00
http://metro-portal.hr/koncert-filmske-glazbe-slovenskog-jazz-ansambla-bossa-de-novo/79081/