Metro-portal.hr

objavljeno 11.11.2010. 18:08:31
REKLAME, REKLAME

Konačni Prijedlog zakona o HRT upućen u Sabor

Prijedlog predviđa da HRT promidžbene poruke može emitirati devet minuta po satu, a u udarnom terminu od 18 do 22 sata četiri minute po satu programa

Prijedlog uređuje djelatnost HRT-a kao javne televizije i radija
Prijedlog uređuje djelatnost HRT-a kao javne televizije i radija (CROPIX)

Predviđeno je pak i prijelazno razdoblje od godinu dana tijekom kojeg bi HRT u udarnom terminu (18 do 22 sata) mogao emitirati 6 minuta reklama po satu. Predviđeno je i da HRT smije igrane filmove prekidati promidžbenim porukama samo jednom za vrijeme njihova trajanja. Zakonski prijedlog HRT omogućuje i uvođenje dvaju specijaliziranih programskih TV kanala, a na tim specijaliziranim kanalima HTV ne bi mogao emitirati promidžbene poruke.

Konačni zakonski prijedlog, kako je objasnio ministar kulture Božo Biškupić, uređuje djelatnost HRT-a kao javne televizije i radija, a definira se i komercijalna djelatnost koju može obavljati kao i programska načela kojih se mora pridržavati. Zakon utvrđuje i definiciju sadržaja i funkciju javnih usluga HRT-a te predviđa da Vlada i HRT ugovorom uređuju programske obaveze HRT-a na vrijeme od pet godina. Njime se također utvrđuje i postupak izbora i djelokrug rada tijela HRT-a (uprave, Nadzornog odbora i Programskog vijeća), dok bi se unutarnje ustrojstvo uredilo Statutom.

Predloženi zakon uređuje i pitanje sredstava za rad HRT-a koja obuhvaćaju javne i komercijalne prihode pri čemu predviđa da u komercijalnim ne može ići ispod tržišne cijene. Regulira također i visinu mjesečne pristojbe i ona bi iznosila najviše 1,5 posto prosječne mjesečne neto plaće zaposlenih u Hrvatskoj na temelju statističkih podataka za prethodnu godinu. HRT će morati voditi i odvojeno knjigovodstvo za prihode ostvarene od marketinških usluga i prihode ostvarene naplatom pretplate.

Građani koji ne prijave prijamnik ili se koriste odjavljenim za to bi kako je predviđeno platili novčanu kaznu od tisuću kuna. Ministar Biškupić objasnio je da je plan restrukturiranja HRT-a odbijen jer nije bio zadovoljavajući. HRT mora napraviti solidan i kvalitetan plan restrukturiranja da se može sklopiti kvalitetan ugovor s Vladom, kazao je Biškupić. (hina/metro-portal)

11.11.2010. 18:08:31
http://metro-portal.hr/konacni-prijedlog-zakona-o-hrt-upucen-u-sabor/51066/