Metro-portal.hr

objavljeno 20.04.2012. 13:37:00
ARBITRAŽA

Konačna presuda o granici početkom 2015.?

I Slovenija i Hrvatska već su uplatile po 200.000 eura za troškove postupka arbitraže, a cijeli postupak bi na kraju svaku zemlju mogao stajati oko pet milijuna eura

Konačna odluka Arbitražnog suda o graničnom sporu između Hrvatske i Slovenije bit će poznata najkasnije u ožujku 2015. godine, stoji u procjeni ljubljanskog „Dnevnika", prenosi Hina.

Uz procjenu o roku za pravorijek, list prenosi i utvrđeni kalendar po kojemu će se odvijati procedure pred arbitražom.

Arbitražni sud prošlog je tjedna na sastanku s predstavnicima obiju država odredio vremenski raspored postupka arbitraže. Prema njemu, Hrvatska i Slovenija do 11. veljače iduće godine moraju dostaviti svoje memorandume, podneske u kojima će iznijeti svoju argumentaciju u graničnom sporu. Nakon toga imaju oko devet mjeseci vremena da do 11. studenog 2013. predaju memorandume u kojima će odgovoriti na argumentaciju protivne strane, navodi list. Zadnji korak u postupku bit će usmena prezentacija pred sudom koja će se s obzirom na već sasvim utvrđene rokove održati krajem svibnja ili početkom lipnja 2014.

Vanjskopolitički odbor slovenskog parlamenta trebao bi prema navodima "Dnevnika" vjerojatno u lipnju ove godine raspravljati o najosjetljivijem dijelu priprema za arbitražu, koji se odnosi na definiranje predmeta graničnog spora u memorandumu, ali i o drugim tehničkim detaljima, navodi list.

"Dnevnik" navodi da je do produljenja roka do kojega Slovenija i Hrvatska i moraju predati svoje memorandume došlo i zbog nekih tehničkih detalja koji su potvrđeni na prošlotjednom sastanku arbitražnog suda s predstavnicima obiju država u sporu.

Prema arbitražnom sporazumu, dvije su države svoje memorandume sudu trebale podnijeti do do 9. prosinca ove godine, ali je objema stranama rok produžen za dva mjeseca jer je na sastanku dogovoreno da memorandum moraju pripremiti u najmanje 25 primjeraka u tvrdom uvezu i još toliko primjeraka u elektronskoj inačici, te prateću dokumentaciju sa zemljovidima i viđenjem toka granice, navodi slovenski dnevnik.

I Slovenija i Hrvatska već su uplatile po 200.000 eura za troškove postupka arbitraže, a cijeli postupak Sloveniju će po neslužbenim procjenama stajati oko pet milijuna eura, tvrdi list.

20.04.2012. 13:37:00
http://metro-portal.hr/konacna-presuda-o-granici-pocetkom-2015/70238/