Metro-portal.hr

objavljeno 14.08.2012. 22:15:00
TEHNOLOGIJA

Kompjuterska grafika će sustići stvarnost za 10 godina

Kompjuterska grafika se usitinu razvija izuzetno brzim korakom- ono što smo nekoć igrali na konzolama sada već igramo na mobitelima

Posebna pažnja je pridodana detaljima oko oka
Posebna pažnja je pridodana detaljima oko oka (iryoku.com)

Prije samo 40 godina grafika na igraćim konzola se sastojala od dvije ravne crte i točkice koja je predstavljala lopticu. Danas, konzole su u mogućnosti prikazivati cijele gradove sa zadivljujućom razinom detalja, a za deset godina, sudeći po Kim Libreriju grafika generirana na konzolama se neće moći razlikovati od stvarnosti.

Kim Libreri, nadzornik vizualnih efekata u Industrial Light and Magicu (ILM), je izjavio: „Ovo je zanimljivo vrijeme jer sa modernom hardwareom za kompjutersku grafiku, kako stanje ide, biti će poprilično teško razlikovati između nečega što je interaktivno i stvoreno u stvarnom vremenu (real-time), i nečega što je rađeno za animiranu TV seriju, ili čak i za seriju uživo."

Način na koji to postižu je tako što koriste motion-capture tehnologiju. Kamere snimaju glumca te se onda njegovi najmanju potezi, čak i trzaju mišića oko oka, grafički generiraju.

Kompjuterska grafika se usitinu razvija izuzetno brzim korakom- ono što smo nekoć igrali na konzolama sada već igramo na mobitelima. Čak i reklame za kompjuterske igre sve više sliče reklamama za akcijske filmove.

Dok je ova tehnologija dobrodošla u svijetu kompjuterskih igara pitanje je hoće li tamo ostati, ili će se nje dokopati i razne vlade ili medijske kompanije, kojima bi ovako nešto služilo kao savršen alat za manipuliranje javnosti.

Puni članak kao i slike i video jednog generiranog modela možete vidjeti na Daily Mailu, a ostale radove Jorge Jimeneza, osobe koja je napravila taj model, ovdje.

14.08.2012. 22:15:00
http://metro-portal.hr/kompjuterska-grafika-ce-sustici-stvarnost-za-10-godina/73287/