Metro-portal.hr

objavljeno 16.05.2010. 13:54:37
NEGATIVNI EFEKTI

Kompjuteri uzrokuju nesanicu?

J.D. Moyer, građanin Oaklanda, čitao je o tome da umjetno svjetlo koje emitiraju različiti elektronski uređaji može poremetiti čovjekov bioritam

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)

Odlučio se na eksperiment - mjesec dana je, nakon što bi sunce zašlo, gasio sve kompjutere i uređaje. Rezultat je bio očekivan. Umjesto oko ponoći, Moyer je odlazio na spavanje oko 21 sat. Phyllis Zee, profesor na Sveučilištu Nortestern, kaže da uređaji kao što su laptopi i smartphone mobiteli, mogu prevariti naš mozak i učiniti nas budnijim. "I što je još važnije, oni mogu promijeniti vaš bioritam, koji govori kada trebate poći na spavanje i kada je vrijeme za buđenje", kaže profesor Zee.

Za razliku od tradicionalnih, papirnih knjiga, ali i e-čitača kao što je Kindle, koji ne emitiraju vlastitu svjetlost, ekran iPada, na primjer, emitira direktnu svjetlost, i to sa relativno male udaljenosti. Kada receptori u našim očima izvjesno vrijeme primaju svjetlost, oni šalju signal mozgu da treba biti budan, a mozak reagira tako što prestane lučiti melatonin, hormon koji čini ljude pospanima.

Kako istraživači navode, naše oči su posebno osjetljive na plavo svijetlo, koje je uobičajeno tokom dana, ali ga navečer slabije ima, a činjenica da ga ekrani računala emitiraju u velikoj količini, još više potiče njihov efekt buđenja. Ipak, na to u kojoj mjeri će ovaj efekt djelovati utječe više faktora, između ostalog i udaljenost, količina svjetla, kao i veličina ekrana koji je emitira. Upravo zbog toga su mobiteli i laptopi "najkritičniji".

Ipak, postoje i oni koji se ne slažu sa zaključcima ovog istraživanja, i navode da osim onih koji imaju problema s nesanicom, ostali ne bi trebali osjetiti bilo kakve negativne efekte, čak i ako koriste ovakve uređaje neposredno prije spavanja.

Profesor Zee ipak preporučuje da se laptopi, a naročito iPad i slični uređaji, koje ljudi često koriste neposredno prije spavanja, uklone iz spavaće sobe i ne koriste minimalno sat-dva prije odlaska na počinak.

Druga opcija, za one koji ne mogu ili ne žele da naprave takve promijene, je program F.lux, koji automatski eliminira plavu svijetlost kada sunce počinje zalaziti. Program su razvili programeri, i nije znanstveno potvrđeno da ima pozitivan efekt, odnosno nije dokazano da smanjuje efekt koji na naš bioritam ima svjetlost emitirana s kompjuterskih ekrana.

16.05.2010. 13:54:37
http://metro-portal.hr/kompjuteri-uzrokuju-nesanicu/40134/