Metro-portal.hr

objavljeno 31.01.2008. 00:31:09

Kompanije još nisu dovoljno zelene

Usprkos velikim riječima, malo što se zaista napravilo za okoliš

Fotografija vijesti

Premda velike korporacije poput Applea, Googlea i Wal-Marta svakodnevno proklamiraju svoje ekološke kvalitete, novo izvješće iz Greener Medije, tvrtke specijalizirane za ekološke medije i poslovni konzalting, pokazuje da su rezultati korporacijskih  zelenih nastojanja u najbolju ruku ‘šareni’.

Još smo na početku

Na čak 65 stranica i uzimajući u obzir dvadeset ekonomskih i ekoloških pokazatelja, ‘Stanje zelenog biznisa 2008.’ pruža iskrenu interpretaciju zelenih i kvazizelenih napora u poslovnom svijetu. Samo osam od 20 pokazatelja pokazuju napredak, a dva, elektronički otpad i intenzitet ugljičnih plinova, čak su se i pogoršala.

- Za mene je to alarmantno. Kada pogledate sve te glasne priče kako velike kompanije ulažu mnogo u održivost, mislite da su već daleko dogurali, ali iz činjenica se vidi da smo tek na početku - kaže Joel Makower, dugogodišnji poslovni savjetnik za ekologiju.
Kako su ljudi 2007. godine postali svjesniji opasnosti globalnog zatopljavanja, korporacije su tražile način da smanje negativne utjecaje na okoliš, ali su istovremeno i uveličavale te napore marketingom usmjerenim na ekološki svjesne potrošače.

Izvješće se sastoji od dva dijela. Prvo se bavi trendovima i pričama zelenog poslovanja tijekom prošle godine, a drugo indeksom zelenog biznisa. Indeks pokušava prikazati što cjelovitiju sliku o utjecaju industrije na okoliš gledajući dvadeset pokazatelja, poput ‘korištenja zelene energije’ (mjerenja koliko tvrtke koriste obnovljivu energiju) ili ‘intenziteta pakiranja’ (gleda se vrsta materijala prema količini proizvoda).
Usprkos ne osobito blistavom izvještaju, Makower je i dalje optimističan o mogućnostima da biznis krene u smjeru održivosti.

- Gotovo svaka tvrtka, bez obzira na veličinu, pita se ‘koja je naša zelena strategija?’ To znači da su svjesni da je trebaju - objašnjava Makower.

Međutim, mnoge kompanije i dalje se drže margina i u svoje osnovno poslovanje nisu uvele ni osnovnu praksu održivosti poput recikliranja, korištenja obnovljive ili energetski učinkovitije energije te smanjivanja otpada.

Elektronički otpad se u 2007. godini dodatno povećao, gomilajući zastarjelu opremu s toksičnim dijelovimaNepoželjna jednosmjernost

- Većina naših potrošačkih sustava osmišljena je da bude jednosmjerna, od tvornice u Kini preko potrošača do smetlišta - kaže Sean Martin iz tvrtke za savjetovanje o održivosti Blue Sky i dodaje da je neophodno da otpad ponovno postane iskoristivi materijal, te da je to biznis u kojem također leži novac.

- Predvodnici održivog razvoja su tvrtke koje su shvatile da zeleno poslovanje nije samo popravljanje onoga što je nužno, već način rasta kroz nova tržišta i nove poslovne modele. I tu tehnološke kompanije mogu predvoditi, ne samo u osmišljavanju novih rješenja, već i novih sustava - zaključuje Makower. 

Piše: SP
31.01.2008. 00:31:09
http://metro-portal.hr/kompanije-jos-nisu-dovoljno-zelene/2040/