Metro-portal.hr

objavljeno 06.07.2010. 17:03:51
DUŽNOST PREMA DOMOVINI

Komorowski najavljuje da će ujediniti Poljake

Bronislaw Komorowski najavio je na svečanosti kojom je potvrdio svoju pobjedu na izborima za poljskoga predsjednika da će ujediniti zemlju

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)

Rekao je kako je važno što je u kampanji potporu dobio od dvojice bivših predsjednika koji nisu bili u njegovu političkom krugu - Lecha Walese, legendarnog vođe sindikata Solidarnosti, i Aleksandra Kwasniwskoga iz demokratskoga saveza ljevice. "To smatram obvezom da obnašanje predsjedničke dužnosti bude iznad ideoloških i stranačkih podjela", rekao je Komorowski.

Komorowski je iz Građanske platforme, stranke desnoga centra. Nedjeljne je izbore dobio s 53 posto glasova. Njegov protivnik Jaroslaw Kaczynski iz Zakona i pravde, stranke desnoga centra, dobio je 46 posto glasova. "Narod je izabrao. Donio je važnu odluku o budućnosti zemlje i o mojoj budućnosti", rekao je Komorowski i zahvalio protivniku i svima koji su glasovali.

Izbori su bili prijevremeni kako bi se izabrao nasljednik Lecha Kaczynskog, koji je u travnju poginuo u zrakoplovnoj nesreći u Rusiji.

Komorowski je dosad bio predsjednik poljskoga parlamenta i obnašao je dužnost predsjednika države nakon smrti Kaczynskoga. Najavio je da će ostavku na dosadašnju dužnost dati na idućoj sjednici parlamenta. (hina/metro-portal)

06.07.2010. 17:03:51
http://metro-portal.hr/komorowski-najavljuje-da-ce-ujediniti-poljake/44054/