Metro-portal.hr

objavljeno 26.04.2010. 11:57:36
ZAVJERA?

Kome su smetali avioni u zraku?

Satelitske snimke pokazuju da opakog oblaka vulkanske prašine nije bilo ni u tragovima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (YouTube)

Šest dana mira na europskom nebu aviokompanijama je odnijelo par stotina milijuna eura, a prema najnovijim satelitskim snimkama koje su procurile u javnost, panici nije bilo mjesta. Kako je većina avioprijevoznika tvrdila od samog početak, oblaka vulkanske prašine, barem u obujmu koji je bio prezentiran kroz medije, nije bilo, tako da su avioni bez razloga mirno stajali na pistama aerodroma.

Posebno teško bili su pogođeni avioprijevoznici koji su tih dana imali linije za Veliku Britaniju, čiji je šef Uprave za civilno zrakoplovstvo Jim McKenna danas priznao Daily Mailu da nisu imali dovoljno informacija i da promet nije trebao biti obustavljen. Štoviše, nekad je bilo vrlo teško uočiti bilo kakav oblačić pepela na snimkama.

Najviše su stradali putnici koji su se na razne načine dovijali kako stići do željenog odredišta, poput naše delegacije predvođene barba Lukom Bebićem, a izgleda da im se sprema još jedna pljačka novčanika - aviokompanije će iskoristiti snimke kako bi tužile vlade koje su zatvorile nebo i dobile odštetu za gubitke koje su pretrpjele.

Naravno, i to će opet ići iz džepova poreznih obveznika, koji bi ovoga puta mogli biti bijesni i više nego što su bili na saniranje propalih banaka.

Uznemirujući podaci bili su, dakle, lažni. Fotografije koje su preplavile svjetske medije bile su, očito, pomno birane, jer od svih tih fenomenalno zastrašujućih oblaka nije bilo ni traga ni glasa nad najvećim dijelom europskog neba. A tamo gdje ih je i bilo, imali su tek 5% gustoće prašine koja je propisana za zaustavljanje letova.

Kome je odgovaralo prazno nebo, moglo bi se saznati tijekom sudskih rasprava, no vjerojatniji scenario je da će se vlade izvansudski nagoditi s avioprijevoznicima kako takve informacije ne bi procurile u javnost.

26.04.2010. 11:57:36
http://metro-portal.hr/kome-su-smetali-avioni-u-zraku/38670/