Metro-portal.hr

objavljeno 04.02.2010. 07:06:18
DAR S NEBA

Kome pripada meteor koji je pao na američku bolnicu?

POGLEDAJTE VIDEO - Krajem siječnja bolnica u Virginiji pogođena je meteorom; krenula je borba oko vlasništva

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Kamen s drugog svijeta postao je predmet žestoke diskusije na Zemlji. Nakon što je 18. siječnja pao na bolnicu u Virginiji te se kroz krov probio sve do ureda jednog od liječnika, krenula je svađa oko vlasništva nad svemirskim kamenom.

Dr. Marc Gallini koji je s kolegom Frankom Ciampiom pronašao meteor, odlučio ga je dati Smithsonian muzeju u Washingtonu za simboličnih 5000 dolara. Međutim, pojavile su se i razne nemoralne ponude kolekcionara, a nije sasvim jasno tko o meteoru može odlučivati, piše AP.

Iako su ga doktori pronašli, pravo na kamen pripisuje si vlasnik same bolnice koji tvrdi: "Prema zakonu, meteor koji padne na Zemlju pripada vlasniku zemlje na koju je pao."

Liječnici su stoga angažirali pravnike koji bi se trebali pobrinuti za to da meteor ostane u muzeju. "Stalo nam je da završi na pravome mjestu, a novac od Smithsoniana ćemo donirati stradalima u potresu na Haitiju", rekao je Gallini.

Smithsoninan posjeduje najbogatiju kolekciju meteora, točnije njih 15.000. Prve analize pokazuju da najnoviji komad dolazi s područja između Marsa i Jupitera. Voditelj ispitivanja podrijetla kamena, Tim McCoy tvrdi: "Meteor znanstvenicima omogućuje da pogledaju 4,6 milijardi godina unazad."

Pretpostavlja se da bi na crnom tržištu mogao postići cijenu od 25 do 50 tisuća dolara, a entuzijasti već danima pretražuju područje oko bolnice u Virginiji u nadi da će pronaći odlomljene dijelove.

 

04.02.2010. 07:06:18
http://metro-portal.hr/kome-pripada-meteor-koji-je-pao-na-americku-bolnicu/32152/