Metro-portal.hr

objavljeno 10.05.2010. 10:53:00
ALARM

Komarci će ove godine biti gadniji i gladniji no ikad

Kupite provjerena zaštitna sredstva, izbjegavajte područja ustajale vode, postavite zaštitne mreže na prozore - 'leteće dosade' preselile su se u gradove

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)

Komarci će ove godine biti opasniji, gadniji i dosadniji nego proteklih, tvrde njemački istraživači. Pojavit će se vrlo brzo, bit će ih na milijune, a glad će im biti neutaživa. I tako diljem Europe. Hladna, ali suha zima nije ih desetkovala. Prilagodili su se, prebacili su se u gradove. Prvi su stigli već u ožujku, a narednih 12 generacija slijedit će njihove pute - dakle, ovoga ljeta smo nadrapali. Podatci koje je objavila njemačka agencija Stiftung Warentest koja testira valjanost komercijalnih proizvoda nisu ohrabrujući: od 21 kreme i spreja za komarce koji su na tržištu, samo je jedna trećina učinkovita. Njemački Die Welt alarmira sve gradove Europe - pripremite se jer će komarci 2010. biti gadniji i gladniji no ikad.

Počnite s obranom već sad. Stavite zaštitne mreže na prozorske okvire, kupite provjerena sredstva za zaštitu, naročito ako idete negdje u ruralna područja ili u prirodu. Izbjegavajte močvarna područja i zone gdje ima ustajale vode. Nemojte se uzdati u 'narodne lijekove i trave' jer zasada nema čvrstih dokaza da ijedna biljka učinkovito tjera komarce. U svijetu postoji oko 3,200 vrsta komaraca, kod nas ih je nekoliko desetaka, ali to pak ne znači da će na tome ostati. Kako je klima sve toplija, prema mišljenju nekih stručnjaka, pitanje je vremena kad će se i kontinentalna Europa početi suočavati s pravim beštijama poput Aedes Aegypti, vrstom komarca koji prenosi žutu groznicu. Tigrasti komarci su se pak jako dobro prilagodili urbanim sredinama - ovaj azijski imigrant već je zavladao nekim europskim metropolama.

„Klimatske promjene koje za rezultat imaju povećanje temperature za 0,4 stupnja u posljednjih deset godina, omogućile su im da se bolje prilagode i da prosperiraju", kaže Claudio Venturelli, priznati talijanski entomolog. Zima ih nije ni okrznula, mogu preživjeti ekstremne uvjete, tigrasti pored svega toga još napadaju i danju... Ipak, postoji nešto što se zove BTI (bacillus thuringiensis israelensis; vrsta bakterija) - to je plutajuća tableta koja uništava larvu a ne šteti ribama, biljkama i čovjeku. Ona se stavi u stajaću vodu, kišnicu, bazene, pojilice za stoku i slična mjesta na kojima ima vode i obično je vrlo učinkovita. Dakle, želite li mirnije ljeto, pripremite se na vrijeme.

10.05.2010. 10:53:00
http://metro-portal.hr/komarci-ce-ove-godine-biti-gadniji-i-gladniji-no-ikad/39637/