Metro-portal.hr

objavljeno 24.06.2011. 11:31:00
9/11

Komadi srušenih tornjeva WTC-a koristit će se za komemoracije

Dijelovi sa zgrada koristit će se diljem Amerike kao artefakti u komemoracijama kojima se obilježava deseta godišnjica napada

Fotografija vijesti

Radnici u hangaru u kojemu se čuvaju ostaci zgrade WTC-a poslali su neke od dijelova diljem SAD-a, kako bi se mogli koristiti u komemoracijama u povodu desete godišnjice napada, piše Hina.

Lučke vlasti New Yorka i New Jerseya već su otpremile širom zemlje tisuće artefakata te se nadaju da će ispuniti još tisuće takvih zahtjeva prije desete obljetnice napada 11. rujna.

"To su vrijedni povijesni predmeti za gradove diljem zemlje", rekao je zamjenik direktora luke New York Bill Baroni. "Javnost će imati pristup tim artefaktima koji će biti izloženi s ponosom, dostojanstvom i poštivanjem", dodao je.

Najvrijedniji izlošci, kao što je stup Svjetskog trgovačkog centra koji se posljednji srušio ili vatrogasno vozilo koje je sudjelovalo u gašenju požara, bit će izloženi u Memorijalnom centru i muzeju 11. rujna koji će biti otvoren 12. rujna ove godine.

Najveći dio od 12.000 ostataka nekadašnjeg zaštitnog znaka New Yorka već je poslan vatrogasnim postrojbama, policijskim postajama i gradovima u 50 američkih saveznih država i pet zemalja koji su zatražili ostatke konstrukcije Svjetskog trgovačkog centra.

24.06.2011. 11:31:00
http://metro-portal.hr/komadi-srusenih-tornjeva-wtc-a-koristit-ce-se-za-komemoracije/60504/