Metro-portal.hr

objavljeno 05.11.2011. 09:34:04
SUKOB S POBUNJENICIMA

Kolumbijska vojska ubila vođu FARC-a

Kolumbijska vojska smatra da je smrti Alonsa Cana, vođe Kolumbijskih revolucionarnih oružanih snaga (FARC), početak kraja sukoba koji bjesni zemljom već 40-ak godina

Fotografija vijesti

Kolumbijske vojne snage u petak su ubile glavnog vođu Kolumbijskih revolucionarnih oružanih snaga (FARC) Alonsa Cana, zadavši na taj način dosad najsnažniji udarac latinoameričkim pobunjenicima i priskrbivši važne poene predsjedniku Juanu Manuelu Santosu, izvijestilo je ministarstvo obrane, javlja Hina.

Unatoč tomu što Canovo smaknuće neće na brz način okončati gotovo pedeset godina dug rat u toj državi, njegova će smrt, smatraju analitičari, smanjiti sposobnost pobunjenika da provode napade po kojima su došli na zao glas u cijelome svijetu. Neimenovani dužnosnik ministarstva obrane za Reuters je potvrdio informaciju o njegovu ubojstvu.

I prije Canova smaknuća, snage FARC-a djelomično su 'razbijene' tijekom organizirane vojne kampanje, koju od 2002. podupe SAD, a u posljednje četiri godine pobunjenici su izgubili nekoliko svojih najvažnijih zapovjednika. "Ovo nas vodi bliže pobjedi i miru, nakon čega bi međusobna ubijanja trebala prestati", rekao je 19-godišnji kolumbijski vojnik.

Ubojstvo 63-godišnjeg Cana, koji je nakon smrti utemeljitelja FARC-a preuzeo vodstvo nad pobunjenicima, za Santosa je, procjenjuju analitičari, velika strateška pobjeda.

Santos je predsjedničku dužnost preuzeo prošle godine, obećavši tada da će zauzeti oštar i nesmiljen stav prema gerilcima. Vlada je ponudila i nagradu u iznosu od 3,7 milijuna američkih dolara za bilo kakvu informaciju koja bi dovela do Cana.

"Njihov opstanak i djelovanje bit će sve teži u predstojećim godinama", smatra neovisni vojni analitičar Alfredo Rangel. "Nema vođe koji bi bio karizmatičan i snažan poput Cana, zbog čega će biti teško pronaći mu dostojnu zamjenu. Uskoro će FARC-u nedostajati onih ključnih kvalitetnih zapovjednika. Kraj pobunjeničkih napada i njihova djelovanja neće se dogoditi tako skoro, no mogu kazati da je ovo početak kraja FARC-a", smatra Rangel.

Nekad moćna vojska koja je kontrolirala velike dijelove Kolumbije, snage FARC-a u ovome su trenutku najslabije u posljednjih nekoliko desetljeća. To je rezultat zaokreta u djelovanju kolumbijskih vlasti i vojske, češće i bolje korištenje tajnih službi, američka obuka i bolja tehnologija.

Pretpostavlja se da snage FARC-a, koje u Kolumbiji djeluju više od 40 godina, trenutačno čini oko 7000 pobunjenika. U njihovim redovima još uvijek ima iskusnih zapovjednika srednjeg ranga. Pobunjenici najčešće primjenjuju taktiku brzih napada i povlačenja te zasjeda, najčešće u ruralnim područjima.

FARC je na američkom popisu terorističkih organizacija, osobito zbog činjenice da su povremeno upadali na ekvadorski i venezuelski teritorij nastojeći izbjeći kolumbijske vojne snage.

05.11.2011. 09:34:04
http://metro-portal.hr/kolumbijska-vojska-ubila-vodju-farc-a/65170/