Metro-portal.hr

objavljeno 29.09.2013. 17:10:00
SAVJETI

Koliko voća i povrća zapravo trebamo jesti

Dnevno bi trebalo jesti više od pola kilograma voća ili povrća, raspoređeno u sedam porcija dnevno, tvrde španjolski znanstvenici

Samo navalite koliko god možete
Samo navalite koliko god možete (Shutterstock)

Dnevna doza voća i povrća rijetko se može naći određena u gramima, većinom se spominju šalice, kriške i slične mjere koje nisu pretjerano egzaktne. Španjolci s instituta za proučavanje tumora u Granadi analizirali su preko 25 tisuća smrtnih slučajeva i došli su do vrlo zanimljivih rezultata.

Zapravo, preporučene dnevne doze voća i povrća nema, no rezultati su pokazali da su osobe koje su jele više od 570 grama dnevno, raspoređenih u sedam porcija tijekom cijelog dana imala deset posto manju šansu za preranu smrt. U prosjeku su takve osobe živjele 1.2 godine duže od onih koji su jeli manje od 250 grama dnevno.

Tako je preporučena dnevna doza postala 570 grama, a svakih 200 grama više smanjuje rizik od prerane smrti za daljnjih šest posto. 

Naročito se korisnim pokazalo voće i povrće u velikim količinama kod pretilih ljudi i onih koji puše i piju alkohol, jer zbog velike količine antioksidansa koje unose u tijelo voćem i povrćem uspijevaju smanjiti oksidativni stres zbog nezdravog načina života na bitno manju mjeru, što im produžava život.

Prijašnja su se istraživanja koncentrirala samo na koristi voća i povrća za očuvanje zdravlja srca, a sad se pokazalo da je učinak zapravo na cjelokupno zdravlje.

29.09.2013. 17:10:00
http://metro-portal.hr/koliko-voca-i-povrca-zapravo-trebamo-jesti/80748/