Metro-portal.hr

objavljeno 10.06.2010. 22:50:09
DALEKA BUDUĆNOST

Koliko smo blizu znanosti Zvjezdanih staza?

Let svemirom brže od svjetlosti. Teleportacija s površine planeta do svemirskog broda. Borba protiv vanzemaljaca iz dubokog svemira...

Fotografija vijesti

Ove ideje iz popularne serije "Zvjezdane staze" okupiraju maštu mnogih. No, također su privukle pažnju vodećih fizičara i astronoma koji proučavaju znanost na kojoj se bazira većina znanstvene fantastike. Lawrence Krauss, fizičar i autor knjige "Fizika u Zvjezdanim stazama", te Seth Shostak, viši astronom s instituta SETI, prošli su tjedan bili u New Yorku na Svjetskom festivalu znanosti kako bi analizirali ideje iz popularne serije.

Brzina warpa - Einstein je rekao kako objekti koji imaju masu ne mogu putovati brže od svjetlosti. No, na svemirskom brodu Enterpriseu, kapetan Kirk samo mora izdati naredbu i golema letjelica počet će se kretati brzinom koja je mnogo veća od one kojom putuje svjetlost. Da tako putujemo, morali bi postići da svemir između nas i najbliže zvijezde katastrofično kolabira, a svemir između nas i Zemlje drastično se raširi, tvrdi Krauss. Prema općoj teoriji relativnosti, svemir se može širiti i skupljati, stoga je ideja moguća, barem hipotetski. Problem je u tome da ako želite raširiti svemir, morate ga napuniti "negativnom energijom", posebnom vrstom energije koja u stvarnom svijetu postoji samo na mikroskopskom nivou. "Ne znamo može li se ta negativna energija koristiti u većim mjerama", dodaje Krauss. Uz to, količina energije koja je potrebna kako bi svemirski brod putovao brže od svjetlosti veća je od mase cijele galaksije.

Putovanje kroz vrijeme - vjerovali ili ne, crvotočine, ili prečaci kroz svemir su mogući, barem u teoriji, navodi Krauss. I za njih je također potrebna negativna energija, a ako su crvotočine moguće, moguće je i putovanje kroz vrijeme. No ono sa sobom povlači mnoga pitanja i probleme poput tzv. "bakinog paradoksa". Što se dešava ako se vratite u prošlost i ubijete baku prije no što je rođena vaša majka? Ako to učinte, ne biste se ni mogli vratiti natrag u prošlost, jer ne biste postojali. "Svijet putovanja kroz vrijeme, jest svijet u kojem su zakoni uzroka i posljedice poprilično komplicirani. No, naučili smo u prošlom stoljeću, da iako stvari djeluju čudno, ne znači da se ne mogu ostvariti. Samo moramo malo drugačije razmišljati", smatra Krauss.

Teleportacija - kako navode autori serije, teleportacija radi po principu vaporizacije osobe u snop materije, koji se pomiće na određenu destinaciju nakon čega se atomi osobe opet slažu natrag. No Krauss tvrdi da nije samo pomicanje atoma problem, nego i vaporizacija za koju je potrebna temperatura od 100,000 stupnjeva. Količina energije koja bi se pritom oslobodila iznosila bi milijun megatona nuklearnog oružja. S druge strane, prema zakonima kvantne mehanike i Heisenbergovog principa neizvjesnosti, nije poznato gdje se nalazi svaki atom u tijelu i kako se kreće.

Susreti s vanzemaljcima - potraga za inteligentnim civilizacijama u svemiru bio je važan dio misije posade u serijalu "Zvjezdane staze". No Seth Shostak iz SETI-ja tvrdi kako Hollywood često griješi u pretpostavci da vanzemaljci nalikuju ljudima. "Sve što trebate jest otići u zoološki vrt te vidjeti da dijelimo dosta DNK s bićima koja nam baš i ne nalikuju. Ideja da su nam vanzemaljci  toliko slični nema smisla."

10.06.2010. 22:50:09
http://metro-portal.hr/koliko-smo-blizu-znanosti-zvjezdanih-staza/42324/