Metro-portal.hr

objavljeno 11.08.2018. 21:37:00
HE HE

Koliko seksa treba za pomlađivanje?

Znanstvenici iz Kalifornije otkrili su da je dio DNA (odgovoran za starenje i opće zdravlje), u boljoj 'formi' kod žena koje imaju seksualne odnose na tjednoj bazi

Jednom tjedno je taman?
Jednom tjedno je taman? (Arhiva)

Redovan seks održava nas mladima, pokazao je cijeli niz istraživanja, pa nije loše znati koliko često je dovoljno da bi napravili razliku? Izgleda da je odgovor - jednom tjedno.

Znanstvenici iz Kalifornije otkrili su da je dio DNA (odgovoran za starenje i opće zdravlje), u boljoj 'formi' kod žena koje imaju seksualne odnose na tjednoj bazi. 

Telomere su kratki ponavljajući slijedovi nukleotida koji se nalaze na krajevima DNA molekula. Kad dolazi do njihovih produljivanja, produljuje se i životni vijeka stanica te tako usporava starenje.

Istraživači su pitali 129 žena u vezama o njihovoj seksualnoj aktivnosti tijekom jednog tjedna i izvadili im krv te napravili testove. Pronašli su "znatno" duže telomere kod žena koje su rekle da imaju intimne odnose na tjednoj bazi.

Voditelj istraživača Tomás Cabeza de Baca s Kalifornijskog sveučilišta izjavio je da su telomeri "biološki indeks sistemskog starenja i zdravlja", za PsyPost. Rekao je i da je postoji veza seksa i duljih telomera, neovisno je li odnos bio sretan i izvan spavaće sobe.

11.08.2018. 21:37:00
http://metro-portal.hr/koliko-seksa-treba-za-pomladjivanje/113719/