Metro-portal.hr

objavljeno 14.10.2013. 10:36:00
ISTRAŽIVANJE

Koliko radnog vremena pojedu cigarete

Pauze uz cigaretu povezuju kolege, ali izazivaju i zavist kolega nepušača zbog, zapravo, kraćeg radnog vremena

Sad se puši vani ili u posebnom prostoru, pa se ne može i raditi pritom :)
Sad se puši vani ili u posebnom prostoru, pa se ne može i raditi pritom :) (Shutterstock)

Istraživanje sveučilišta Ohio pokazalo je da pušač svog poslodavca tijekom godine dana u prosjeku 'košta' 34.500 kuna više nego nepušač. Pritom najveći trošak predstavlja pauza za pušenje (17.625 kuna). U isto vrijeme, neka istraživanja pokazuju da nikotin poboljšava koncentraciju, pamćenje i budnost.

Koje su razlike u ponašanju pušača i nepušača na radnom mjestu otkriva istraživanje portala MojPosao provedeno na više od 370 ispitanika.

Na cigarete se troši između 201 i 500 kuna mjesečno te 15 minuta radnog dana

Većina pušača (94%) ne odriče se svoje navike dok su na poslu. Svega 6% suzdržava se od pušenja tijekom radnog vremena.

Zaposlenici velikih tvrtki ili institucija najviše 'uživaju u nikotinu'. Njih 99% puši na poslu, dok isto prakticira 96% zaposlenika u srednje velikim te 85% u malim tvrtkama ili institucijama.

I vlasništvo tvrtke određuje u kojoj mjeri se zaposlenici osjećaju slobodnima 'zapaliti'. Svi ispitanici (100%) privatnih tvrtki u stranom vlasništvu puše na poslu, dok u tvrtkama u pretežno domaćem vlasništvu puši 90% ispitanih pušača.

Kada je riječ o najpogodnijoj lokaciji, čak polovica ispitanika (50%) puši ispred zgrade tvrtke, dok petina (21%) ima prostoriju za pušenje. Još petina ispitanika (20%) puši na balkonu ili terasi, a 14% ih puši na svom radnom mjestu. Neku obližnju lokaciju bira 4% ispitanika, a njih 3% smije pušiti jedino u 'kvartovskom' kafiću.

Najveći broj ispitanika (45%) smatra da pušenje tijekom radnog vremena ne utječe na njihovu produktivnost. Ipak 43% ispitanika smatra da im pušenje na poslu pomaže u produktivnosti, dok ih 10% ne zna ocijeniti kakav utjecaj pušenje ima na njihovo izvršenje. Svega 2% ispitanika priznaje da ih pušenja zapravo ometa te im smanjuje produktivnost.

Ako se pita nepušače, najviše (42%) ih smatra da cigareta smanjuje produktivnost njihovih kolega. Trećina ispitanika (28%) misli da pušenje ne utječe na produktivnost, 17% ih nema stav, dok je njih 13% 'na strani' pušača i smatra da pušenje povećava produktivnost.

Na pauzu za cigaretu u prosjeku se potroši do 15 minuta radnog vremena, tvrdi polovica pušača (51%). Trećina (31%) ispitanika navodi da na 'čik pauzi' ostaju i do pola sata, a 12% ih navodi da je riječ i o 45 minuta dugoj pauzi. Čak 6% ispitanika na pušenje koristi i više od 45 minuta radnog vremena.

Očekivano, gledište nepušača o duljini pauze za pušenje sasvim je drugačije od onog koje imaju pušači. Trećina (33%) nepušača smatra da pušači 'kradu' više od 45 minuta radnog vremena na svoju (lošu) naviku. Petina (21%) nepušača navodi da kolege pušači troše do 45 minuta radnog dana na cigaretu, dok ih druga petina (21%) smatra da se radi o pauzi do pola sata. Četvrtina (25%) smatra da je riječ o pauzi do 15 minuta.

Zanimljivo je da žene troše manje vremena na cigaretu od muških kolega - 11% muškaraca koristiti više od 45 minuta radnog vremena na uživanje u nikotinu, dok isto radi 3% žena.

Najviše ispitanika (34%) dnevno na poslu 'zapali' 3 do 4 cigarete, dok ih 25% stigne uživati i u 5 do 6 cigareta. Do 2 cigarete 'zapali' 22% ispitanika, a petina (20%) ih čak stigne 'popušiti' 7 ili više.

Većina pušača (90%) smatra da ne troše previše radnog vremena na pušenje, dok je 'grižnju savjesti' osjeća njih 4%. Provode li previše vremena pušeći ne zna procijeniti 6% pušača.

Konzumiranje duhanskih proizvoda na poslu zna izazvati različite reakcije kolega, ali i nadređenih. Većina pušača (72%) nije doživjela negativne situacije zbog svoje navike, za razliku od trećine kolega (28%) koji su bili osuđivani zbog uživanja u nikotinu - njih 15% doživjelo je neugodnu situaciju od kolege nepušača, a 13% od nadređenog.

Teroriziraju zbog ljubomore jer sam opuštenija kad zapalim, a zapravo troše dvostruko više vremena na pauze, šeću, stalno jedu i sl., ali misle ako me sretnu vani dok pušim da sam tamo valjda sat vremena." objašnjava jedna ispitanica svoje neugodno iskustvo.

Ipak pušenje ima i prednosti, poput 'upoznavanja s kolegama, pričanja o poslu, ali i o idejama u vezi posla'. Osim pušača, i nepušači vide pozitivne strani pušenja, poput smanjenja nervoze.

Komentari ispitanika pokazuju da su pušači itekako svjesni svoje (loše) navike: neugoda, briga o vremenu i zavist koju izazivaju kod nepušača, neke su loše strani pušenja koje ispitanici navode. Nepušači navode da im smeta što se moraju javljati na telefonske pozive dok se pušači 'luftaju' na pauzi za cigaretu.

Čak četvrtina nepušača osjeća se izolirano na poslu

Iako ne puše, očekivano je i da nepušačima potrebna pauza od rada - 85% nepušača uzima pauzu od rada, dok ih 15% tvrdi da ne koriste pauzu od rada.

Polovica nepušača (49%) navodi da koriste do 15 minuta za odmor od rada (ne računajući pauzu za ručak), dok ih malo više od trećine (34%) koristiti do pola sata radnog vremena za odmor. Više od 45 minuta 'priušti' si svaki deseti ispitanik, a njih 6% koristi pauzu u trajanju do 45 minuta.

Nepušači koji uzimaju pauzu od rada najčešće ju provedu u druženju s kolegama unutar tvrtke (52%), zatim surfajući internetom (39%) te u druženju s kolegama u uredu (33%).

Samo 10% nepušača izlazi s kolegama pušačima na pauzu. To ne čini 52% nepušača, a povremeno se pušačima na pauzi pridruži 38% nepušača.

Čak četvrtina nepušača (24%) osjeća se izolirano jer ne puše, dok ih 58% tvrdi da se ne osjećaju izolirano. Malo manje od petine nepušača (18%) nije primijetilo nikakvu vrstu izoliranosti.

Polovica nepušača (50%) smatra kako su kolege pušači bolje međusobno povezani, 33% ih smatra upravo suprotno, dok 17% nepušača ne zna procijeniti jesu li pušači bolje povezani.

Duhanski proizvodi često su i veliki izdatak. Najviše ispitanika (38%) mjesečno potroši između 201 i 500 kuna na cigarete. Čak 35% ispitanika mjesečno potroši i više od 501 kunu na svoju naviku. 'Štedljivih' je pušača nešto manje - 17% ih troši od 101 do 200 kuna, a 10% do 100 kuna mjesečno.

Podaci su također pokazali da su muškarci veći potrošači duhanskih proizvoda - čak 44% ih troši više od 501 kunu na mjesec, dok istu svotu za duhanske proizvode izdvaja tek trećina žena (29%).

Nastavno na nedavna poskupljenja cigareta, ona neće utjecati na navike polovice pušača (50%), dok ih (28%) tvrdi da će smanjiti pušenje. Cigarete će duhanom zamijeniti 16% ispitanika, a čak 6% namjerava prestati pušiti zbog poskupljenja.

Iako više troši na cigarete, više muških pušača prestati će pušiti zbog poskupljenja (9%), dok će se svoje navike odreći tek 4% žena.

14.10.2013. 10:36:00
http://metro-portal.hr/koliko-radnog-vremena-pojedu-cigarete/81038/