Metro-portal.hr

objavljeno 06.11.2020. 18:58:00
ZNATE LI?

Koliko odjeća ostaje na koronavirusu?

Ako se naslonite na na površine osjetljive na dodir koje su možda bile izložene covidu-19, postoji veća vjerojatnost da bi vaša odjeća mogla sadržavati virus

Ako ste u panici...
Ako ste u panici... (Arhiva)

Stručnjaci vjeruju kako u mnogim situacijama nije vjerojatno da će virusne čestice sletjeti na odjeću, posebice ako se fizički distancirate, a ljudi koje srećete nose maske.

Važnije od fokusiranja na odjeću je pranje ruku kada se vratite kući.

Kada treba biti zabrinut

No, nisu sve situacije u kojima se nalazite bez rizika. Ako se naslonite na na površine osjetljive na dodir koje su možda bile izložene covidu-19, postoji veća vjerojatnost da bi vaša odjeća mogla sadržavati virus. A ako radite u zdravstvenom okruženju u kojem pacijenti imaju covid-19, povećava se mogućnost da vam je odjeća kontaminirana.

Istraživanja sugeriraju da covid-19 ne preživljava dugo na odjeći, u usporedbi s tvrdim površinama, a izlaganje virusa visokim temperaturama može mu skratiti životni vijek.

Studija je pokazala da je na sobnoj temperaturi covid-19 na tkanini preživio do dva dana, dok je na platici i metalu preživio do sedam dana.

Međutim, kad je bio izložen visokoj vrućini, virus je u pet minuta postao neaktivan, piše Hackensack Meridian Health.

Ako ste zabrinuti da je vaša odjeća možda bila izložena covidu-19, najbolji način da se riješite virusa je pranje bilo koje izložene odjeće grijanim ciklusima", kaže John Sensaković, direktor odjela za zarazne bolesti u JFK medicinskom centru.

06.11.2020. 18:58:00
http://metro-portal.hr/koliko-odjeca-ostaje-na-koronavirusu/128504/