Metro-portal.hr

objavljeno 29.07.2019. 11:01:00
WOW!

Koliko nas mobitel može udebljati?

Trošenje previše vremena ispred pametnih telefona potiče nas na sjedilački način života, skraćuje vrijeme tjelesne aktivnosti, što povećava rizik od prerane smrti

Pazite na liniju
Pazite na liniju (Arhiva)

Mobitel se obično optužuje za loš utjecaj na zdravlje, no novo istraživanje tvrdi da je pronašlo glavni uzrok svih problema - vrijeme provedeno na mobitelu.

Naime, istraživači su otkrili da su studenti koji su proveli pet ili više sati na svojim mobilnim telefonima, imali 43 posto veću šansu da će biti pretili, za razliku od svojih vršnjaka koji su uz mobitele provodili manje vremena.

To je zato što su studenti koji su bili ovisni o mobitelu, većinom pili slatka pića i jeli brzu hranu i slatkiše te nisu vježbali dovoljno ili uopće nisu vježbali.

Studija Simón Bolívar University u Barranquilli pokazala je da pretjerano korištenje mobitela može omesti metabolizam noću, uzrokovati nedostatak sna i utjecati na samokontrolu, a sve navedeno može dovesti do pretilosti.

"Rezultati ove studije omogućuju nam da istaknemo jedan od glavnih uzroka fizičke pretilosti, faktor rizika za kardiovaskularne bolesti", rekao je prof. Mantilla-Morrón, specijalist za srčanu, plućnu i vaskularnu rehabilitaciju na Simón Bolívar University.

U studiji je sudjelovalo tisuću studenata, a oko 25 posto sudionika koji su bili prekomjerno teški te pet posto koji su bili pretili, provodili su pet i više sati dnevno koristeći svoje mobitele.

Trošenje previše vremena ispred pametnih telefona potiče nas na sjedilački način života, skraćuje vrijeme tjelesne aktivnosti, što povećava rizik od prerane smrti, dijabetesa, bolesti srca, različitih vrsta raka itd., upozorili su stručnjaci.

29.07.2019. 11:01:00
http://metro-portal.hr/koliko-nas-mobitel-moze-udebljati/119785/