Metro-portal.hr

objavljeno 22.10.2018. 20:01:00
ZNATE LI?

Koliko nam zapravo treba sna da funkcioniramo normalno?

Ubrzani životni tempo često nam ne dopušta spavati onoliko koliko bismo mi poželjeli pa najčešće je san taj koji pati zbog svih obaveza

Spavajte dovoljno!
Spavajte dovoljno! (Arhiva)

Koliko sati sna trebate prikupiti svaku noć kako bi ostali u najboljoj formi? Minimalni broj vas vjerojatno neće iznenaditi, no ono što možda hoće je činjenica koja govori koliko sati sna je dovoljno prije nego moždane funkcije počinju patiti

Znanstvenici sa Sveučilišta u Kanadi proveli su najopširnije istraživanje kada je riječ o spavanju s uključenih, čak, 44 000 ispitanika. Ono po čemu se ovo istraživanje razlikovalo od ostalih je okruženje u kojem se provodilo, tj. prave životne situacije za razliku od laboratorijskih.  

"Rezultati su pokazali kako je optimalan broj sati sna, uz koji će ljudski mozak funkcionirati na njegovoj najvećoj razini, između sedam i osam sati svaku noć", rekao je Conor Wild, jedan od znanstvenika, piše portal Inc.

Ono što je zaintrigiralo mnoge je činjenica da su oni ispitanici s premalo sati sna, imali jednake karakteristike kao oni s previše. Možemo li onda reći da postoji i izraz "previše sna" te da utječe na naše zdravlje? 

Ubrzani životni tempo često nam ne dopušta spavati onoliko koliko bismo mi poželjeli pa najčešće je san taj koji pati zbog svih obaveza. Previše vremena provedenog pred ekranima, velika količina kofeina i stres, samo su neki od čimbenika koji još pospješuju smanjenje broja sati provedenih u krevetu.

22.10.2018. 20:01:00
http://metro-portal.hr/koliko-nam-zapravo-treba-sna-da-funkcioniramo-normalno/114992/