Metro-portal.hr

objavljeno 08.10.2019. 18:01:00
VUF!

Koliko nam kućni ljubimci produžavaju život

Primjerice, dokazano je da osobe koje su posjedovale pse imale bolje zdravlje nakon što su pretrpjele srčani udar od onih koje nisu posjedovale psa

Produžite si život!
Produžite si život! (Arhiva)

Udomljavanje pasa nije samo fora, već i odlična stvar za vaše zdravlje, a osim što su preslatki i najbolji prijatelji, dva su istraživanja dokazala da štite od - smrti.

"Naša analiza kaže da posjedovanje psa štiti od smrti od bilo kojeg uzroka", kaže Caroline Kramer, endokrinologinja za CNN. U novoj analizi studija koje obuhvaćaju čak 70 godina znanstvenici su analizirali prednosti psa za zdravlje. Rezultati su bili nevjerojatni.

"Vlasnici pasa imaju čak 24 posto manju šansu za preranu smrt od bilo kojeg uzroka", kaže Kramer. "Štoviše, rizik od smrti povezane sa srčanim bolestima je manja za čak 31 posto"; dodala je. 

Ovo nije jedina studija koja se bavila temom. Naime, drugo istraživanje provedeno na 336 tisuća Šveđana tvrdi da su osobe koje su posjedovale pse imale bolje zdravlje nakon što su pretrpjele srčani udar od onih koje nisu posjedovale psa.

"Znamo da su usamljenost i društvena izolacija jaki rizični faktori za preranu smrt, a naša je teza bila da psi tu mogu pomoći"; izjavio je profesor Tove Fall sa Sveučilišta u Švedskoj za CNN.

08.10.2019. 18:01:00
http://metro-portal.hr/koliko-nam-kucni-ljubimci-produzavaju-zivot/121166/